MF/ KAS: Usługa „Umów wizytę w urzędzie skarbowym” podczas kampanii PIT (komunikat)

20.01.2021, 12:03aktualizacja: 20.01.2021, 12:04

- Ministerstwo Finansów

15 lutego KAS przygotuje i udostępni w usłudze Twój e-PIT zeznania podatkowe większości podatników.

W urzędach skarbowych pojawiają się już jednak pierwsi podatnicy, którzy chcą skonsultować swoje tegoroczne rozliczenia.

Przypominamy, że nie trzeba umawiać wizyty w urzędzie, aby zostawić dokument w urnie (bez potwierdzenia odbioru) lub otrzymać potwierdzenie na swojej kopii w punkcie podawczym.

Jeżeli natomiast chcesz uzyskać informację na temat ulg z których planujesz skorzystać – umów wizytę na podatki.gov.pl.

Od kilku lat dla większości podatników rozliczenie PIT to czynność, którą załatwiają elektronicznie, bez wychodzenia z domu. Około 85 proc. zeznań jest składanych przez internet, bez wizyty podatnika w urzędzie. 15 lutego KAS udostępnia w usłudze Twój e-PIT zeznania PIT większości podatników do akceptacji. Ponadto, podatnicy nadal mogą samodzielnie wypełnić swoje zeznanie przy użyciu systemu e-Deklaracje. Pozostaje jednak grupa podatników, która wybiera osobistą wizytę w urzędzie skarbowym np. po to by uzyskać więcej informacji nt. ulg z których chce skorzystać.

Usługa „Umów wizytę w urzędzie skarbowym" i nowy model obsługi podatników zostały wprowadzone w urzędach skarbowych w ubiegłym roku. Dzięki nim w urzędach chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko większy komfort załatwiania spraw, ale też podnieść bezpieczeństwo wszystkich: podatników i urzędników. Umówienie wizyty pozwala szybko i komfortowo załatwić sprawy w urzędzie skarbowym. Bez kolejek i z zachowaniem środków bezpieczeństwa.

Nie potrzebujesz umawiać wizyty w urzędzie, aby zostawić dokument w urnie (bez potwierdzenia odbioru) lub otrzymać potwierdzenie na swojej kopii w punkcie podawczym.

Jeżeli chcesz uzyskać informację na temat ulg z których planujesz skorzystać - umów wizytę na stronie internetowej swojego urzędu lub na stronie podatki.gov.pl:

* wybierz właściwy urząd i sprawę, którą chcesz załatwić

* wybierz datę i godzinę wizyty

* podaj swoje dane

* potwierdzenie terminu wizyty otrzymasz na podany adres e-mail

* w umówionym terminie przyjdź do urzędu. Konkretne stanowisko/pokój jest wskazane w potwierdzeniu wizyty.

kom/ amac/

Data publikacji 20.01.2021, 12:03