Nauka i technologie

MC KPRM: Na wynos, czyli food trucki w CEPiKu (komunikat)

19.04.2021, 10:46aktualizacja: 19.04.2021, 10:47

- Media - Cyfryzacja KPRM informuje:

Musimy jeszcze trochę poczekać na wizytę w restauracji. Możemy jednak korzystać z szerokiej oferty dań na wynos. Takie serwują m.in. food trucki, czyli restauracje na kółkach. Sprawdziliśmy, gdzie w Polsce zarejestrowano ich najwięcej.

Pojazdy „o przeznaczeniu na bar lub sklep” – tak w naszej bazie, czyli Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP), oznaczone są coraz bardziej popularne food trucki. W Polsce zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów tego typu. To samochody, przyczepy lekkie i przyczepy specjalne.

Smak na czterech kołach

Potrawy serwowane z samochodów w ostatnich latach zyskały na popularności. I choć to jedzenie „na szybko”, często daleko mu do fast foodów. Oferta food trucków jest bardzo bogata, a mobilni kucharze prześcigają się w pomysłach na zróżnicowane menu. Można zjeść smacznie, zdrowo i oryginalnie.

Najstarszy spośród czterech tysięcy zarejestrowanych w CEP samochód serwujący jedzenie pochodzi z 1952 roku! To GAZ 51. A jaki jest średni wiek polskich food trucków? To 21 lat.

Najpopularniejsze marki to Fiat Ducato, Renault Master i Peugeot Boxer.

Co jeszcze ciekawego znaleźliśmy w naszej bazie? Średni przebieg food trucków wynosi 244 285 km, a największy (marka BERKOF) - 1 025 355!

W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227.

Co ciekawe, miesiącem, w którym w ubiegłych latach rejestrowano najwięcej food trucków jest czerwiec. W czerwcu 2019 r. – 127 pojazdów, w 2020 r. – 128. W tym roku już w marcu - zarejestrowano ich 150.

Gastro trasa

Wśród zarejestrowanych w tym roku samochodów serwujących jedzenie królują dwie marki: Fiat oraz Renault. Wśród przyczep lekkich, w których kupimy coś na ząb – marka Foodywheel, a wśród przyczep specjalnych, zamienionych w „jadłodajnię” – marka Niewiadów.

Sprawdziliśmy, w których województwach zarejestrowano w tym roku najwięcej mobilnych restauracji. Oto wyniki z podziałem na rodzaj pojazdu:

Województwo mazowieckie – 57

przyczepa lekka – 5

przyczepa specjalna – 45

samochód – 7

Województwo wielkopolskie – 42

przyczepa lekka – 5

przyczepa specjalna – 27

samochód – 10

Województwo dolnośląskie – 38

przyczepa lekka – 9

przyczepa specjalna – 9

samochód - 20

Dla kogo jest CEPiK?

Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców (CEPiK) to prawdziwa kopalnia informacji o tym, co i kto jeździ po polskich drogach. Dzięki niej powstało też wiele przydatnych e-usług, m.in. Historia Pojazdu.

Jeśli planujecie kupno samochodu, motocykla, a może food trucka (!) – koniecznie z niej skorzystajcie. To nic nie kosztuje.

- Dzięki tej e-usłudze możemy sprawdzić m.in. czy pojazd nie był kradziony, złomowany, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, i datę pierwszej rejestracji – tłumaczy minister Marek Zagórski, sekretarz stanu ds. cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

– Jeśli chcemy sprawdzić pojazd niezarejestrowany w Polsce, a taką możliwość także dajemy, potrzeba dodatkowo profilu zaufanego. Skorzystanie z usługi jest bezpłatne. Tylko w marcu skorzystano z niej 29 228 316 razy – dodaje.

Jeśli nie macie jeszcze profilu zaufanego – załóżcie go już dziś (także za darmo).

Bezpiecznej i smacznej jazdy!

Uwaga! Informacje zaprezentowane w opracowaniu dotyczące rejestracji pojazdów pochodzą z Centralnej Ewidencji Pojazdów. Dane te zostały wprowadzone do ewidencji przez urzędy i zostały poddane subiektywnym metodom doboru statystycznego. Oznacza to, że mogą nie uwzględniać wszystkich poprawek naniesionych przez urzędników po publikacji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ aop/

Data publikacji 19.04.2021, 10:46