Polityka i społeczeństwo

MCKPRM: Kreatywność+innowacja=programowanie (komunikat)

20.04.2021, 11:01aktualizacja: 20.04.2021, 11:29

- Media - Cyfryzacja KPRM informuje:

Już jutro Światowy Dzień Kreatywności i Innowacji (21 kwietnia). Mamy propozycję, jak go uczcić! Zacznijcie przygodę z programowaniem – podpowiadamy, jak to zrobić.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze swoich sił w programowaniu albo myślicie, że kodowanie to tylko żmudne linijki kodu - czas najwyższy to odczarować. Zajrzyjcie do naszych propozycji i przekonajcie się sami, jak łatwo możecie połączyć rozwijanie kreatywności z nauką programowania.

Coś z niczego

- Nauka programowania pozwala rozwijać kompetencje, takie jak myślenie obliczeniowe, rozwiązywanie problemów, umiejętność pracy zespołowej, ale także kreatywność – mówi minister Marek Zagórski, sekretarz stanu ds. cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. – To umiejętności, które przydają się na różnych etapach życiach, niezależnie od profesji, którą wybierzemy. Dlatego zachęcamy przede wszystkim dzieci i rodziców do rozpoczęcia przygody z programowaniem – dodaje.

Kreatywność to oczywiście nie tylko tworzenie innowacyjnych rozwiązań na światową skalę, ale też umiejętność tworzenia czegoś z niczego, a także świetny sposób na nudę.

No właśnie, a czy wiecie jaki jest najlepszy sposób na nudę? Oczywiście gry planszowe! Co jednak zrobić, kiedy wszystkie gry na naszej półce znamy już na wylot? Odpowiedź jest bardzo prosta - stworzyć swoją własną!

W materiale, który przygotowaliśmy wspólnie z Oczekując.pl znajdziecie praktyczne podpowiedzi i wskazówki, jak się za to zabrać oraz w jaki sposób wykorzystać gry planszowe nie tylko do zabawy, ale także nauki programowania!

Własna gra planszowa? TO TAKIE PROSTE! – obejrzyj.

Jeśli lubicie gry i zabawy bez komputera, powinniście też zajrzeć do naszych zabaw offline dla rodziców i dzieci. Dzięki nim wyczarujecie coś z niczego! Wystarczy przygotować kilka przedmiotów, które na pewno macie w domu, takich jak: kredki, kartki, karteczki, piłka czy… wytłoczki do jajek. Gwarantujemy, że nie będziecie się nudzić!

Mamy jeszcze jedną propozycję na rozwijanie innowacyjności – tym razem dla fanów gier w statki czy sudoku. Na koduj.gov.pl znajdziecie gotową kratownicę, którą możecie wykorzystać do gry w znane Wam gry lub, korzystając z naszej publikacji „Zabawy w programowanie na macie. CodeWeek”, sprawdzić jak można uczyć się na niej programowania. Mata może też posłużyć do stworzenia Waszej gry planszowej – instrukcję znajdziecie we wspomnianej publikacji.

Wideo z matą – obejrzyj.

Kreatywność online

Kwiecień to świetny moment, żeby zacząć programować w Scratch, bo już w maju - po raz kolejny - obchodzimy #ScratchDay (w 2020 roku #ScratchMonth). To czas, kiedy na całym świecie organizowane są różne inicjatywy związane z programowaniem w języku Scratch. W tym roku, #ScratchDay potrwa aż tydzień – od 17 do 23 maja.

Jeśli lubicie tworzyć własne historie, możecie spróbować stworzyć swoją animację lub grę korzystając właśnie z programu Scratch.

Scratch uczy nie tylko kreatywnego myślenia, ale też współpracy oraz wyciągania wniosków. Program został zaprojektowany przez Fundację Scratcha i jest udostępniany bezpłatnie. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak za pomocą prostego kodu wyczarować coś wyjątkowego - zajrzyjcie do naszych kursów „Programowanie w Scratch z Klubem Młodego Programisty”.

Historyjki, gry i animacje - wszystko zależy od waszej pomysłowości…

Zgłoś się do CodeWeek

Jeszcze jedna podpowiedź dla poszukiwaczy innowacji! Nauka kodowania pomaga wszystkim zrozumieć otaczający nas świat, który ulega ciągłym zmianom. Co roku, na całym świecie powstają dziesiątki, a nawet tysiące pomysłów na to, jak uczyć programowania. Dla organizatorów takich inicjatyw mamy specjalne święto – CodeWeek, czyli Europejski Tydzień Kodowania.

CodeWeek to społeczna inicjatywa, w ramach której europejskie państwa „ścigają się” w liczbie zorganizowanych wydarzeń związanych z programowaniem.

Polska jest jednym z jej liderów - w 2020 roku zajęliśmy 1. miejsce w rankingu!

Europejski Tydzień Kodowania to świetna okazja, by zacząć zabawę z grami logicznymi, prostą grafiką komputerową, czy robotyką. Idea jest prosta – każdy, kto chce się włączyć, może zorganizować własne wydarzenie i zgłosić je tutaj: codeweek.eu/add.

Więcej informacji na oficjalnej stronie CodeWeek.

Jeśli szukacie dodatkowych materiałów, z których możecie korzystać rozpoczynając przygodę z programowaniem, koniecznie zajrzyjcie do naszych zasobów dostępnych na stronie gov.pl/koduj. Stale ją dla Was ulepszamy!

Jeśli macie jakiekolwiek pytania lub pomysły, piszcie do nas na adres: programowanie@mc.gov.pl

Gotowi na przygodę z programowaniem? Zaczynamy!

kom/ amac/

Data publikacji 20.04.2021, 11:01