Polityka i społeczeństwo

MF: Rada Ministrów przyjęła projekt budżetu na 2023 rok (komunikat)

28.09.2022, 18:10aktualizacja: 29.09.2022, 10:38

- Ministerstwo Finansów informuje:

28 września 2022 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy budżetowej na rok 2023.

Dochody budżetu państwa planowane są na poziomie 604,7 mld zł, a wydatki 672,7 mld zł.

Deficyt budżetu państwa na koniec 2023 r. wyniesie nie więcej niż 68 mld zł.

W budżecie zabezpieczono środki na wzmocnienie obronności, rozpoczęcie realizacji projektów z KPO oraz podwyżki dla nauczycieli.

Rząd będzie kontynuował dotychczasową politykę społeczno-gospodarczą, zapewni środki na kluczowe programy społeczne z zakresu wspierania rodziny. Wśród nich na: program „Rodzina 500+”, realizację świadczenia „Dobry Start” oraz rodzinnego kapitału opiekuńczego (RKO), waloryzację świadczeń emerytalno-rentowych od 1 marca 2023 r. wskaźnikiem waloryzacji na poziomie 113,8 proc. a także wzrost nakładów na finansowanie ochrony zdrowia, realizację zadań inwestycyjnych w zakresie m.in. transportu lądowego oraz kultury i ochrony dziedzictwa narodowego czy zwiększenie wydatków w obszarze szkolnictwa wyższego i nauki.

"Budżet na 2023 r. odpowiada na wyzwania geopolityczne i makroekonomiczne. To budżet bezpieczeństwa, odpowiedzialności i zapewnienia realizacji ważnych programów społecznych. To odpowiedzialny plan na trudne czasy wzmożonej niepewności, zorientowany na duże inwestycje w zakresie bezpieczeństwa kraju, a jednocześnie zapewniający bezpieczeństwo finansów publicznych. Polska w dalszym ciągu pozostaje w gronie tych krajów Unii Europejskiej, które są w stanie sprostać unijnemu limitowi fiskalnemu w zakresie wielkości długu sektora instytucji rządowych i samorządowych" – powiedziała minister finansów Magdalena Rzeczkowska.

W projekcie ustawy budżetowej na 2023 r. przyjęto:

- prognozę dochodów budżetu państwa w kwocie 604,7 mld zł,

- nieprzekraczalny limit wydatków budżetu państwa na poziomie 672,7 mld zł,

- deficyt budżetu państwa w wysokości nie większej niż 68 mld zł,

- deficyt sektora finansów publicznych (według metodologii UE) na poziomie ok. 4,5 proc. PKB.

- dług sektora instytucji rządowych i samorządowych (definicja UE) na poziomie 53,3 proc. PKB

Podstawowe uwarunkowania makroekonomiczne:

- wzrost PKB w ujęciu realnym o 1,7 proc.,

- wzrost inflacji w ujęciu średniorocznym o 9,8 proc. przy założeniu braku nowych szoków podażowych na rynku żywnościowym i energetycznym,

- wzrost przeciętnego rocznego funduszu wynagrodzeń w gospodarce narodowej o 9,6 porc.,

- wzrost spożycia prywatnego w ujęciu nominalnym, o 12,1 proc.,

- stopa bezrobocia na koniec roku 2023 wyniesie 5,4 proc.

W budżecie środków europejskich projekt ustawy budżetowej na 2023 rok zakłada:

- dochody budżetu środków europejskich: 107,0 mld zł,

- wydatki budżetu środków europejskich: 123,2 mld zł,

- deficyt budżetu środków europejskich: 16,2 mld zł.

Dochody

Prognozowany poziom dochodów budżetu państwa w 2023 r. determinowany będzie przede wszystkim sytuacją makroekonomiczną oraz planowanymi zmianami systemowymi.

Wydatki

Projekt ustawy budżetowej na rok 2023 został przygotowany z uwzględnieniem nieprzekraczalnego limitu wydatków wyznaczanego stabilizującą regułą wydatkową. Jednocześnie zabezpiecza skutki finansowe niezbędnych do kontynuacji dotychczasowych priorytetowych działań rządu.

W ustawie budżetowej na 2023 r. zapewniamy m.in.:

- 3 proc. PKB na obronę narodową,

- waloryzację świadczeń emerytalno-rentowych od 1 marca 2023 r. wskaźnikiem waloryzacji na poziomie 113,8 proc.,

- środki na kluczowe programy społeczne takie jak Program „Rodzina 500+”, realizację świadczenia „Dobry Start” oraz rodzinnego kapitału opiekuńczego (RKO)

- zwiększenie funduszu wynagrodzeń dla pracowników państwowej sfery budżetowej,

- podniesienie wynagrodzeń nauczycieli,

- realizację zadań inwestycyjnych m.in. w obszarze zdrowia, transportu lądowego czy kultury i ochrony dziedzictwa narodowego,

- zwiększenie wydatków w obszarze zdrowia, szkolnictwa wyższego i nauki, rolnictwa.

kom/ mick/

Data publikacji 28.09.2022, 18:10