Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Wysłuchanie odwrócone dla Umowy Partnerstwa – nowa perspektywa (komunikat)

18.06.2021, 16:29aktualizacja: 18.06.2021, 16:33

- MFiPR informuje:

Umowa Partnerstwa (UP) to najważniejszy dokument określający w co Polska zainwestuje Fundusze Europejskie na lata 2021-2027. Chodzi o 76 miliardów euro z unijnej polityki spójności i Funduszu na rzecz Sprawiedliwej Transformacji. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR), które przygotowało dokument, 23 czerwca 2021 r. organizuje wysłuchanie odwrócone dla Umowy Partnerstwa. W wydarzeniu wezmą udział minister Tadeusz Kościński oraz wiceminister Waldemar Buda.

"Premier Mateusz Morawiecki wynegocjował największy w historii budżet dla Polski – 770 mld zł. Chcemy te fundusze jak najlepiej wykorzystać. Rozmawiamy z przedstawicielami jednostek samorządu terytorialnego, partnerami społecznymi i gospodarczymi, organizacjami pozarządowymi oraz wszystkimi zainteresowanymi podmiotami. Chcemy poznać jak najwięcej opinii na temat sposobu zainwestowania tych pieniędzy. Wsłuchujemy się we wszystkie głosy" - mówi minister finansów, funduszy i polityki regionalnej Tadeusz Kościński.

Wspólnie decydujemy jak wydamy pieniądze

Konsultacje Umowy Partnerstwa w formie online trwały od 18 stycznia do 22 lutego 2021 r. Były one otwarte dla wszystkich zainteresowanych. MFiPR zorganizowało spotkania z przedstawicielami 16 województw. Łącznie to ponad 48 godzin konsultacji transmitowanych na żywo, 4100 uczestników, ponad 5000 uwag, 500 pytań, 17 konferencji prasowych i setki informacji medialnych.

7 kwietnia 2021 r. odbyło się wysłuchanie publiczne w sprawie koncepcji wydatkowania funduszy Unii Europejskiej w Polsce na lata 2021-2027, przygotowane przez Fundację „Stocznia” i Ogólnopolską Federację Organizacji Pozarządowych we współpracy z MFiPR. Patronem wysłuchania był Podkomitet ds. realizacji zasady partnerstwa.

Mówcami byli przedstawiciele strony samorządowej, partnerów społecznych, gospodarczych, organizacji pozarządowych oraz osoby prywatne. Każda z osób występujących w tej roli mogła zgłosić swoje uwagi do projektu Umowy Partnerstwa na lata 2021-2027. Dzięki wysłuchaniu przedstawiciele rządu mogli usłyszeć opinie na temat projektu Umowy Partnerstwa.

Wysłuchanie odwrócone

W trakcie pierwszego wysłuchania ustalono, że zostanie zorganizowane również wysłuchanie odwrócone dotyczące UP. Jego celem jest zaprezentowanie zmian wprowadzonych w dokumencie w wyniku konsultacji społecznych oraz przedstawienie stanowiska w sprawie tych uwag, które nie znalazły swojego odzwierciedlenia w tekście UP.

Spotkanie odbędzie się 23 czerwca o godzinie 9.30 w trybie on-line. W roli mówców wystąpią tym razem przedstawiciele Ministra Funduszy i Polityki Regionalnej.

Wysłuchanie będzie także transmitowane na żywo na naszych kanałach społecznościowych.

Zapraszamy do udziału w wysłuchaniu. Rejestracja jest możliwa przez stronę funduszeeuropejskie.gov.pl (https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/strony/o-funduszach/fundusze-na-lata-2021-2027/konsultacje-up/wysluchania-odwrocone/).

Biznesplan Funduszy Europejskich

Umowa Partnerstwa określa, jak wykorzystamy Fundusze Europejskie w nowej perspektywie unijnej. Mamy do dyspozycji 76 miliardów euro z unijnej polityki spójności (72,2 miliarda euro) i Funduszu na rzecz Sprawiedliwej Transformacji (3,8 miliarda euro).

Podobnie jak w latach 2014-2020 również w nowej rozpoczynającej się perspektywie na lata 2021-2027 około 60 proc. funduszy z polityki spójności trafi do programów realizowanych na poziomie krajowym. Pozostałe 40 proc. otrzymają programy regionalne, zarządzane przez marszałków województw.

Pieniądze na programy regionalne podzielono według algorytmu opartego na danych statystycznych, między innymi na liczbie ludności i PKB na mieszkańca. 75 proc. środków zostało już podzielonych, a 25 proc. (7,1 miliarda euro) jest teraz dzielone w negocjacjach kontraktów programowych.

Z kolei środki z Funduszu na rzecz Sprawiedliwej Transformacji zostaną skierowane na łagodzenie skutków transformacji do gospodarki neutralnej dla klimatu. Skorzystają z niego województwa: śląskie, małopolskie, dolnośląskie, wielkopolskie, lubelskie i łódzkie.

kom/ewes/

Data publikacji 18.06.2021, 16:29