Polityka i społeczeństwo

MRPiT: Wiceminister Olga Semeniuk: Rząd chce wspierać polskie rzemiosło po pandemii (komunikat)

11.06.2021, 16:44aktualizacja: 11.06.2021, 16:45

- Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii informuje:

Wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk spotkała się w Olsztynie z przedstawicielami firm i cechów rzemieślniczych z województwa warmińsko-mazurskiego. To pierwsze z cyklu spotkań pani minister, na których przedstawi program ,,Polski Inkubator Rzemiosła”. Do początku lipca br. wiceszefowa MRPiT odwiedzi kilkanaście innych miast, w tym m.in. Białystok, Gdańsk, Łódź, Poznań i Wrocław.

Podczas wizyty w stolicy Warmii i Mazur Minister Semeniuk towarzyszyli: minister w Kancelarii Premiera, pełnomocnik rządu ds. polityki młodzieżowej Piotr Mazurek, wojewoda warmińsko-mazurski Artur Chojecki oraz prezes Warmińsko-Mazurskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości Antoni Górski.

- W produktach i usługach, jakie oferują firmy rzemieślnicze, tkwi potencjał innowacyjności. I my chcemy ten potencjał wzmocnić i rozwinąć. Jednym z takich narzędzi, które mogą nam w tym pomóc, jest program Polski Inkubator Rzemiosła. Jego częścią jest również wsparcie kształcenia dualnego, czyli opartego na formule mistrz-uczeń. To naturalna inwestycja w przyszłość młodych ludzi i jednocześnie najlepszy sposób na budowę zaplecza fachowców, których kompetencje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku pracy. Dzięki temu już w niedalekiej przyszłości mogliby oni zasilić polskie firmy – powiedziała wiceminister rozwoju pracy i technologii Olga Semeniuk podczas rozmowy z przedstawicielami organizacji rzemiosła z Warmii i Mazur.

W kolejnych dniach wiceminister Semeniuk spotka się rzemieślnikami w Bydgoszczy, GorzowieWlkp., Kielcach, Krakowie, Katowicach, Lublinie, Opolu, Szczecinie, Warszawie i Wyszkowie. W tamtejszych izbach rzemieślniczych będzie mówić o Polskim Ładzie, Krajowym Planie Odbudowy oraz możliwościach wsparcia, edukacji i rozwoju, jakie temu sektorowi polskiej gospodarki oferuje program Polski Inkubator Rzemiosła.

Na co mogą liczyć organizacje rzemiosła

Program „Polski Inkubator Rzemiosła” został opracowany w MRPiT. Jego celem jest wzmocnienie organizacji samorządu gospodarczego rzemiosła w takich obszarach jak przedsiębiorczość i kształcenie dualne. Program stanowi element – przygotowanego w resorcie rozwoju, pracy i technologii – Planu Dla Pracy i Rozwoju.

Kluczowe zadania Programu to:wsparcie infrastrukturalne i instytucjonalne organizacji rzemieślniczych, rozwój i promocja kształcenia dualnego w rzemiośle

W ramach otwartego konkursu, który zostanie ogłoszony w II poł. lipca 2021 r. przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rowoju Społeczeństwa Obywatelskiego, wszystkie organizacje rzemieślnicze (Związek Rzemiosła Polskiego, izby i cechy rzemieślnicze) będą mogły ubiegać się o dotacje do 20 tys. zł m.in. na:

- doposażenie organizacji rzemieślniczych w sprzęt techniczny (w szczególności: laptopy, tablety, komputery stacjonarne, akcesoria dyski twarde, projektory, drukarki, xero, skanery, urządzenia wielofunkcyjne, meble biurowe, itp.),- zakup oprogramowania specjalistycznego służącego do realizacji zadań statutowych, - organizację konkursów o zawodach rzemieślniczych dla dzieci i młodzieży skierowane do przedszkoli i szkół podstawowych, - organizację konkursów zawodowych dla młodzieży kształcącej się w zakładach rzemieślniczych, - specjalistyczne szkolenia zawodowe dla wyróżniających się uczniów rzemiosła (wizyty studyjne uczniów rzemiosła), - organizację festynów, gier terenowych i innych wydarzeń promocyjnych, - doradztwo prawne oraz gospodarcze dla rzemieślników (podmiotów zrzeszonych w cechach rzemieślniczych), - szkolenia dla kadr zaangażowanych w realizację kształcenia dualnego w rzemiośle, - szkolenia specjalistyczne dla członków cechów oraz pracowników administracyjnych z zakresu wsparcia działalności samorządu gospodarczego, - szkolenia i projekty edukacyjne skierowane do młodzieży z zakresu przedsiębiorczości i doradztwa zawodowego.

Branża rzemieślnicza w Polsce

Obecnie funkcjonuje w Polsce ponad 4,1 mln przedsiębiorstw, w tym 99,9 proc. stanowią małe i średnie firmy, zatrudniające ok. 6,75 mln osób. W organizacjach rzemiosła zrzeszonych jest ok. 300 tys. przedsiębiorstw, wśród nich wiele firm rodzinnych. Kolejne 300 tys. z rzemiosła wywodzi swój rodowód.

kom/ aop/

Data publikacji 11.06.2021, 16:44