Polityka i społeczeństwo

MSZ: Komunikat w sprawie wtargnięcia na pokaz filmu „Obywatel Jones” Agnieszki Holland organizowany przez Stowarzyszenie „Memoriał” i Instytut Polski w Moskwie (komunikat)

15.10.2021, 11:56aktualizacja: 15.10.2021, 11:57

- MSZ informuje:

W dniu 14 października br. w trakcie organizowanego przez Instytut Polski w Moskwie wraz z moskiewskim Stowarzyszeniem „Memoriał” w siedzibie tej organizacji, pokazu nagrodzonego Złotymi Lwami na FPFF w Gdyni w roku 2019 filmu Agnieszki Holland pt.: „Obywatel Jones” (opowiadającego o sowieckim ludobójstwie na Ukrainie), na salę projekcyjną wdarła się z okrzykami niezidentyfikowana grupa osób.

Po około 10-15 minutach obecności na sali agresorzy gwałtownie, w pośpiechu ją opuścili. Po dalszych 5-10 minutach na miejsce przybyła policja. Projekcja filmu została dokończona mimo utrudnień. Proces kontroli osób przebywających na sali potrwał kilka godzin.

Podczas zdarzenia nie ucierpiał fizycznie żaden obywatel RP.

Centrala MSZ i Ambasada RP w Moskwie pozostawała i pozostaje w kontakcie z organizatorami.

Atak na siedzibę zasłużonej dla relacji polsko-rosyjskich i pamięci historycznej organizacji, w trakcie projekcji filmu, opowiadającego o ludobójstwie jest kolejnym niezwykle smutnym przykładem traktowania instytucji zajmujących się pamięcią historyczną.

MSZ podejmie stosowne działania.

kom/ kos/ godl/

Data publikacji 15.10.2021, 11:56