Kredyt na mieszkanie – czym się kierować przy wyborze?

29.11.2022, 11:30aktualizacja: 31.01.2023, 17:20

Realizacja marzeń o własnej nieruchomości wymaga zaangażowania znacznego kapitału, który w wielu przypadkach dostarczany jest przez bank. Decydując się na zaciągnięcie kredytu hipotecznego, należy dokładnie przeanalizować dostępne oferty i wybrać spośród nich tę najkorzystniejszą. Przesadny pośpiech może niepotrzebnie narazić Cię na duże koszty. Czym kierować się przy wyborze kredytu mieszkaniowego?

Gdzie szukać środków na zakup mieszkania?

Zakup wymarzonej nieruchomości sfinansować można na wiele różnych sposób. Jak pokazują statystyki, w ostatnim czasie wiele transakcji finansowanych jest środkami własnymi. Niestety w tak komfortowej sytuacji finansowej znajdują się nieliczni. Większość zmuszona jest korzystać ze środków pożyczonych w banku. Decydując się na kredyt mieszkaniowy, nie warto działać w pośpiechu. Kredyt hipoteczny co do zasady zaciągany jest na długie lata, więc nawet niewielka różnica w jego oprocentowaniu może na przestrzeni lat przełożyć się na bardzo znaczącą kwotę. O wiele rozsądniej będzie dokładnie przeanalizować dostępne oferty lub skorzystać z pomocy profesjonalnego doradcy.

Na co zwrócić uwagę, dokonując wyboru kredytu na mieszkanie?

Pierwszą istotną decyzją, jaką przyjdzie nam podjąć w kontekście kredytu hipotecznego, będzie rodzaj oprocentowania. Jeszcze do niedawna rynkowym standardem było oprocentowanie zmienne, na które składały się marża banku oraz właściwa stawka WIBOR. Dynamicznie rosnące stopy procentowe, które w bardzo krótkim czasie doprowadziły do istotnego wzrostu miesięcznych rat kredytowych, sprawiły, że klienci chętniej zaczęli wybierać kredyty ze stałym oprocentowaniem. Dziś, ze względu na wymogi KNF, w ofercie ma je każdy bank. Ich największą zaletą jest stałość oprocentowania przez okres wynoszący na ogół 5-10 lat. Po jego upływie bank uzgadnia stałą stawkę na kolejny okres lub zmienia oprocentowanie stałe na zmienne na warunkach określonych w umowie kredytowej.

Rodzaj oprocentowania to jedno, jednak uwagę zwrócić należy również na jego wysokość. Obowiązuje tu prosta reguła – im mniejsze oprocentowanie lub marża (w przypadku kredytów opartych o stawkę WIBOR), tym mniejszą kwotę klient będzie zobowiązany zwrócić do banku.

Wiele kredytów mieszkaniowych oferowanych jest na warunkach promocyjnych lub sprzedawanych w pakiecie z innymi produktami – nierzadko kosztownymi w utrzymaniu. Warto zwrócić uwagę na zapisy regulaminowe i upewnić się, że bankowy cross sell nie będzie dla nas zbyt uciążliwy. W wielu przypadkach może się nawet okazać bardzo korzystny. Przenosząc rachunek bankowy i decydując się na dodatkowe produkty – np. kartę kredytową czy ubezpieczenie, liczyć można na korzystniejsze warunki finansowania.

Czy warto korzystać z profesjonalnej pomocy?

Oferty bankowe dynamicznie zmieniają się w czasie. Co więcej, pojawia się wiele promocji, które obowiązują czasowo. Przeanalizowanie dostępnych możliwości wymaga tym samym nie tylko odpowiedniej wiedzy, ale i dużej ilości czasu. Między innymi z tego względu warto korzystać z pomocy fachowców – m.in. ekspertów Grupy ANG (https://grupaang.pl/kredyty-i-pozyczki/kredyt-hipoteczny-mieszkaniowy/). Ekspert finansowy doskonale orientuje się w sytuacji na rynku, zna oferty, procedury bankowe, więc bez problemu zbada potrzeby kredytowe i dobierze najkorzystniejszy kredyt mieszkaniowy.

Więcej na: https://grupaang.pl/kredyty-i-pozyczki/kredyt-hipoteczny-mieszkaniowy/

Źródło informacji: Grupa ANG

Data publikacji 29.11.2022, 11:30