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LEGAL OPINION

Concerning the change of the financial year of an European Company (SE) registered in
Estonia after the end of its registered financial year

I BACKGROUND

Law office Eversheds Sutherland Ots & Co has been and is acting as a legal advisor to ATLANTIS SE
(Estonian registry code 14633855), FON SE (Estonian registry code 14617916), INVESTMENT FRIENDS
CAPITAL SE (Estonian registry code 14618005) and INVESTMENT FRIENDS SE (Estonian registry code
14617862) (hereinafter also collectively referred to as the “Clients” and individually the “Client”).

Each of the Clients is an European Company (Societas Europaea or SE) duly registered in the Estonian
Commercial Register (in Estonian: &riregister).

According to the information received from the Clients, you have asked the law firm that provides
services to the Clients to issue a legal opinion regarding the possibility of changing the financial year of
the Clients from the calendar year to 1 July to 30 June after the end of the previous (i.e. currently
registered) financial year (thus extending the currently registered financial year to 18 months).

II LEGAL BASIS

According to Article 10 of the Council Regulation (EC) No 2157/2001 of 8 October 2001 on the Statute
for a European company (SE), as amended (hereinafter the “SE Statute”), an SE shall be treated in
every Member State as if it were a public limited-liability company formed in accordance with the law of
the Member State in which it has its registered office.

In accordance with Annex II of the SE Statute, the corresponding public limited-liability company
referred to in Article 2(1) of the SE Statute in Estonia is “Aktsiaselts”.

Article 53 of the SE Statute states that without prejudice to the rules laid down in section 4 of the SE
Statute, the organisation and conduct of general meetings together with voting procedures shall be
governed by the law applicable to public limited-liability companies in the Member State in which the
SE's registered office is situated.

Pursuant to Article 61 of the SE Statute, subject to Article 62 of the SE Statute, an SE shall be governed
by the rules applicable to public limited-liability companies under the law of the Member State in which
its registered office is situated as regards the preparation of its annual and, where appropriate,
consolidated accounts including the accompanying annual report and the auditing and publication of
those accounts.

According to subsection (1) of section 13 of the Accounting Act of the Republic of Estonia, the length of
a financial year is twelve months. Subsection (2) of the same section states that in the event of an
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accounting entity being founded or terminated or the date of the commencement of its financial year
being changed, or in other cases prescribed by law, the financial year of the accounting entity may be
shorter or longer than twelve months but shall not exceed eighteen months. The financial year of an
accounting entity is deemed to be a calendar year, unless otherwise provided for in the articles of
association of the accounting entity or any other document regulating the activities thereof (subsection
3 of section 13 of the Accounting Act).

Section 251 of the Commercial Code of the Republic of Estonia stipulates that the beginning and end of
the financial year shall be entered in the Commercial Register. It is the usual practice in Estonia (whereas
such practice is followed by the Clients), that the beginning and end of the financial year are also
stipulated in the articles of association.

For changing the commencement of the company’s financial year (i.e. changing the financial year as a
whole), the general meeting of shareholders shall adopt a resolution for amending the relevant provision
of the articles of association and the management board of the company shall submit an application to
the Commercial Register to enter such change in the Commercial Register.

Pursuant to section 5 of the Securities Market Act of the Republic of Estonia, an issuer is a legal person
who has issued securities or has assumed an obligation to issue securities. The Clients are considered
as issuers under section 5 of the Securities Market Act. Section 18410 of the Securities Market Act states
that an issuer is required to disclose its annual report within four months after the end of the financial
year and arrange the annual report to be publicly available for at least ten years.

IITI OPINION

We hereby state, based on the above provisions, and information available from the Commercial
Register of the Republic of Estonia as at the date of signing this opinion, the following:

1) the Estonian law does not include provisions prohibiting or limiting the Clients to change the
commencement of the financial year after the end of the previous (i.e. currently registered)
financial year from calendar year to 1 July to 30 June, provided that after such change the length
of the Clients’ financial year does not exceed 18 months. Therefore, it is possible to change the
financial year of the Clients from the calendar year to 1 July to 30 June after the end of currently
registered financial year (thus extending the currently registered financial year to 18 months);

2) the absence of such prohibitions and limitations set out above apply to both changing the
financial year after the end of the currently registered financial year (i.e. after 31 December) as
well as to changing the financial year after the obligation to disclose the annual report has arisen
(i.e. after 30 April);

3) the amendment of the articles of association and change of the financial year of ATLANTIS SE
and INVESTMENT FRIENDS CAPITAL SE were registered in the Estonian Commercial Register
(i.e. Tartu County Court’s Registration Department) on 26 April 2019 and 29 April 2019,
respectively. Therefore, the Estonian Commercial Register accepted the change of the financial
years of both ATLANTIS SE and INVESTMENT FRIENDS CAPITAL SE with no objections to the
registration. The proceedings in respect of changing the financial year of FON SE are currently
ongoing in the Estonian Commercial Register, however, we have no reason to believe, that such
changes will not be registered. We are on the same opinion concerning the change of the
financial year of INVESTMENT FRIENDS SE, provided the general meeting of shareholders adopts
such changes and the management board submits the relevant application to the Estonian
Commercial Register.

In addition, we contacted the Ministry of Finance of Estonia (who is responsible for drafting the
Accounting Act). The replies provided by Mr. Taivo Pdrk, lawyer at the Ministry of Finance, over the
phone were as follows:

1) the Estonian law does not include express prohibition on changing the financial year of a
company after the end of its current (registered) financial year;



EVERSHEDS
SUTHERLAND
OTS & CO

Page: 3

2) there are no public authorities in Estonia who would be authorised to prohibit a company to
change the financial year of a company after the end of its current (registered) financial year or
even after the obligation to disclose the annual report by law has arisen.

Furthermore, the Clients’ Management Board have indicated to us, that the solution (i.e. changing the
financial year of the Clients after the end of the current (registered) financial year) has not been
questioned by any of the shareholders (all shareholders participating in the general meetings of
shareholders of ATLANTIS SE, INVESTMENT FRIENDS CAPITAL SE and FON SE have voted in favour of
adopting a resolution to change the financial year).

Hopefully the above explanations were of assistance upon dealing with this matter.

If you require any further information or if you have any further questions or queries relating to the
above, please do not hesitate to contact us.

Kind regards,

Partner



