Szanowni Państwo, Drodzy Akcjonariusze,
W imieniu zarządu Gobarto S.A. przekazu Państwu skonsolidowany raport roczny Grupy
Kapitałowej Gobarto za rok obrotowy kończący się 31 grudnia 2021 roku.
Przez większość roku cały rynek wieprzowiny, w tym również Grupa Gobarto, funkcjonował pod
znakiem dużej nadwyżki wieprzowiny na rynku europejskim oraz historycznie niskich cen.
Ceny żywca na giełdzie niemieckiej osiągnęły jedne z niższych notowań od 2013 roku i przez
zdecydowaną większość roku wahały się w okolicach 1,20-1,25 EUR/kg. Krótkotrwały wzrost cen miał
miejsce tylko przez część drugiego kwartału. Tak drastyczny spadek cen doprowadził do sytuacji,
w której cena nie pokrywała kosztów produkcji europejskich producentów trzody. Nierentowna była
zarówno produkcja zarodowa jak i tuczowa. Dodatkowo na całość negatywnie wpłynął fakt istotnego
wzrostu cen zbóż, co przełożyło się na wzrost ceny pasz i tym samym kosztów produkcji trzody.
Na tasytuację na rynku żywca wpłynęło kilka czynników, jednak jednym z najważniejszych
był silny spadek cen skupu trzody chlewnej spowodowany spadkiem chińskiego popytu na importowaną
wieprzowinę w okresie lipiec grudzień. W konsekwencji powyższego na rynku unijnym pojawiła się
olbrzymia nadwyżka mięsa wieprzowego i presja na poziom cen. W efekcie do Polski trafiła część
nadprodukcji wieprzowiny z rynku unijnego, co wpłynęło niekorzystnie na ceny żywca.
W związku z bardzo niskim poziomem cen, produkcja trzody chlewnej stała się coraz mniej opłacalna,
co doskonale można zaobserwować po spadku pogłowia świń w Polsce. Na przestrzeni ostatnich 10 lat
pogłowie świń spadło o ok. 22% z poziomu 11 132 tys. sztuk w 2011 roku do 10 242 tys. sztuk w 2021
roku. Taki sam trend jest obserwowany w całej Europie, gdzie spadek pogłowia trzody przekroczył
4 mln sztuk. Zmniejszenie pogłowia świń może w najbliższym czasie skutkować potencjalnym wzrostem
cen, co może przełożyć się na generowane zyski przez Grupę.
Pomimo trudnej sytuacji na rynku żywca Zarząd konsekwentnie realizował program Gobarto
500. Po zasiedleniu produkcję rozpoczęła ferma w Zalesiu, dostarczając do tuczy bardzo wysokiej jakości
warchlaki. Oddawane wnież do użytku kolejne fermy tuczowe w ramach programu Gobarto 500.
W efekcie tych działań zwiększyła się ilość trzody będącej do dyspozycji Grupy.
Jednocześnie pomimo dużej ilości wieprzowiny na rynku Grupa zrealizowała bardzo dobre wyniki
w segmencie mięso i wędliny. Złożyły się na to zarówno bardzo dobre wyniki w segmencie ubojowym
jak i dystrybucyjnym. Poziom uboju uległ wzrostowi. Grupa osiągnęła bardzo dobre wyniki w obszarze
własnej sieci dystrybucji pomimo kurczącego się rynku. Pozwoliło to na utrzymanie EBITDA na dodatnim
poziomie pomimo negatywnego wyniku w segmencie trzoda.
Bardzo dobre wyniki zanotował segment zboża, co było pochodną dobrych zbiorów, jak również
wysokich cen zbóż.
Pozytywnie na wyniki Grupy oraz sytuację płynnościo wpłynęła sprzedaż części aktywów.
Zarząd kontynuował również prace nad uproszczeniem struktury Grupy.
W ostatecznym rozrachunku, pomimo bardzo słabych wyników w segmencie trzoda, sytuacji
z ASF i SARS-COV-2, ogólna ocena sytuacji finansowej w Grupie jest pozytywna.
Jesteśmy przekonani, że skuteczna realizacja przyjętych założeń przełoży się w dłuższej
perspektywie czasu na wzrost wyników finansowych, a tym samym wartości spółki Gobarto S.A. dla
Akcjonariuszy.
Dziękując Państwu za zaufanie jakim nas obdarzyliście w 2021 roku, zapraszam do lektury
załączonego, skonsolidowanego sprawozdania finansowego.
Z poważaniem
Marcin Śliwiński
Prezes Zarządu Gobarto S.A.