RAPORT DANYCH NIEFINANSOWYCH GRUPY KAPITAŁOWEJ PAMAPOL
za okres sprawozdawczy od 1 stycznia do 31 grudnia 2021 r.
9
jego elementy takie jak surowiec mięsny, surowiec warzywny, przyprawy i opakowania, kontrolę
surowca i produkcję.
• Surowiec mięsny - dostawy głównych surowców realizowane są przez wybranych dostawców,
z którymi współpraca ma charakter trwały, co przejawia się regularnym odnawianiem umów
handlowych. Ważnym podmiotem w łańcuchu dostaw jest spółka zależna Mitmar, która jest
istotnym dostawcą surowca mięsnego, w tym wołowiny, wieprzowiny i drobiu. W ramach
łańcucha logistycznego w spółce Mitmar prowadzony jest rozbiór mięsa, konfekcjonowanie,
pakowanie oraz przechowywanie. Mięso pochodzi ze sprawdzonych polskich hodowli, których
dostawcy muszą posiadać numer weterynaryjny oraz certyfikaty IFS, BRC.
• Surowiec warzywny - określone, niezbędne warzywa do produkcji dostarczane są
w przeważającej części przez podmiot zależny – WZPOW. Ponadto spółka współpracuje z grupą
wybranych kontrahentów. Pamapol S.A. oraz Spółki zależne przykładają ogromną wagę do
jakości surowców, dlatego też warzywa przetwarzane przez Spółkę pochodzą
z kontraktowanych upraw, które są monitorowane przez cały rok począwszy od sposobu
przygotowania gleby, poziomu nawożenia i pestycydów, aż po analizy laboratoryjne próbek
warzyw.
Spółka Crop Serwis Kwidzyn Sp. z o. o. bierze udział w dostarczaniu surowca warzywnego dla
WZPOW Kwidzyn poprzez zbiór warzyw oraz kontrolę upraw.
• Przyprawy i opakowania - opakowania są dedykowane pod potrzeby kontrahentów, którzy
decydują o sposobie pakownia produktu końcowego. Polityka Grupy opiera się na wieloletniej
współpracy ze sprawdzonymi dostawcami, gdzie kategorią wyboru jest jakość i ciągłość
dostaw. Grupa Pamapol jest istotnym klientem dla grupy dostawców, co pozwoliło
wypracować dedykowane opakowania dla produktów mięsnych i warzywnych. Kluczowe,
oprócz jakości surowca z punktu widzenia sprzedaży, są receptury stanowiące własność
intelektualną Grupy, określające mieszanki przypraw i sposób przygotowania produktu
końcowego.
• Kontrola surowca i produkcja - na każdym etapie procesu produkcyjnego badana jest jakość
produktu, a w szczególności jakość surowca głównego wykorzystywanego w procesie
produkcyjnym. Spełnienie restrykcyjnych norm w zakresie jakości surowca jest gwarancją
powtarzalności produktu o wysokich normach jakościowych, odpowiadających wysokim
oczekiwaniom klientów. Produkcja odbywa się na terenie poszczególnych zakładów
produkcyjnych Grupy. Przed rozpoczęciem produkcji surowce podlegają szczegółowej kontroli.
W przypadku dostawy mięsa, surowiec sprawdzany jest pod kątem spełnienia zgodności norm
z określonymi w specyfikacji. Sprawdzany jest organoleptyczny stan mięsa oraz badana jest
laboratoryjnie zawartość tłuszczu. Jednocześnie surowiec mięsny poddawany jest bieżącej
kontroli służb weterynaryjnych, ze szczególnym uwzględnieniem procesu identyfikowalności
surowców mięsnych zużywanych w procesie produkcyjnym.
Istotnym elementem w funkcjonowaniu Grupy jest zapewnienie wysokiej jakości produktów, a co za
tym idzie pozyskanie wysokiej jakości surowców, z których są one produkowane. W związku z tym
spółki Grupy w większości współpracują z polskimi dostawcami, którzy dysponują produktami
o oczekiwanych parametrach jakościowych. Jednocześnie kooperacja z krajowymi kontrahentami ma
wymiar realizacji celów społeczno-ekonomicznych regionu. Ma to szczególne znaczenie w przypadku
Spółki WZPOW, której polityka obejmuje budowanie trwałych relacji z rolnikami, dla których spółka ta
stanowi stałą gwarancję kontraktacji na wspólnie uzgadnianych warunkach zawartych w corocznych