41
Ryzyko związane z kadrą menedżerską
Działalność spółek Grupy oraz jej perspektywy rozwoju są w dużej mierze zależne od wiedzy,
doświadczenia oraz kwalifikacji kadry zarządzającej oraz kluczowych pracowników, a w szczególności od
wiedzy i doświadczenia głównych akcjonariuszy oraz Zarządu. Ich praca na rzecz spółek Grupy jest
jednym z czynników, które będą decydowały o ich sukcesach. Dlatego też odejście ze spółek Grupy
członków kadry zarządzającej, wiązałoby się z utratą doświadczenia w zakresie zarządzania
strategicznego, jakością czy też organizacji procesowej, co mogłoby mieć negatywny wpływ na
działalność i sytuację finansową Grupy, osiągane przez nią wyniki finansowe i perspektywy rozwoju.
Zmiany kadry zarządzającej, jakie nastąpiły w Pamapol S.A. w minionym okresie nie wpłynęły negatywnie
na działalność Spółki i Grupy.
Ryzyko związane z wprowadzaniem nowych produktów na rynek
Jednym z celów strategicznych Grupy jest wprowadzanie do oferty nowych produktów w segmentach
rynku, w których Spółka posiada już ugruntowaną pozycję rynkową. W strukturach spółek Grupy
funkcjonują zespoły, których celem jest współpraca i koordynacja spraw w zakresie badań i rozwoju
produktów, od fazy pomysłu do fazy komercjalizacji. Wprowadzenie na rynek nowego produktu zawsze
poprzedzane jest odpowiednimi analizami rynkowymi oraz seriami próbnymi, które mają
zminimalizować ryzyko niezaakceptowania produktu przez rynek. Istnieje jednak ryzyko, iż pomimo
zastosowanych procedur i dochowania należytej staranności, Spółka poniesie koszty związane
z wprowadzaniem nowych produktów, a te nie odniosą sukcesu rynkowego ze względu na źle
rozpoznany potencjał rynku, preferencje konsumentów lub działania konkurencji. W efekcie może to
mieć niekorzystny wpływ na wyniki finansowe Spółki i Grupy.
Ryzyko związane z podatnością społeczeństwa na rozpowszechniane w środkach masowego przekazu
informacje o chorobach związanych z produktami i przetworami mięsnymi
Na preferencje społeczeństwa w zakresie żywienia silny wpływ mają informacje rozpowszechniane
w środkach masowego przekazu, a w szczególności informacje dotyczące chorób związanych
z produktami i przetworami mięsnymi, takich jak: ptasia grypa, choroba wściekłych krów (BSE),
pryszczyca, „afera końska” czy też wykryte przypadki choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Wystąpienie jednostki chorobotwórczej na terenie kraju rodzi ponadto dodatkowe koszty w zakładach
produkcyjnych związane z procesami kontroli przez instytucje państwowe. Nie można wykluczyć, iż
pojawienie się kolejnych przypadków tych lub innych chorób wśród zwierząt bądź informacji
o podobnym charakterze może wywołać zmniejszenie popytu na produkty, a co za tym idzie na osiągane
przez Spółki Grupy wyniki finansowe.
Ryzyko związane z odpowiedzialnością za produkt oraz toczącymi się postępowaniami w tym zakresie
Wysoka jakość produktów jest jednym z najistotniejszych atutów spółek z Grupy, gdyż przekonanie
konsumentów o dobrej jakości wyrobów danej firmy jest jednym z najważniejszych aspektów
działalności firmy, szczególnie w sektorze spożywczym. Z produkcją żywności wiąże się szereg
określonych wymogów i przepisów dotyczących procesów produkcyjnych czy oznaczenia produktów
żywnościowych. Spółki Grupy spełniają wymagania w tym zakresie, co potwierdzają
posiadane certyfikaty. Istnieje jednak ryzyko, że do sprzedaży zostanie wprowadzony wyrób
niepełnowartościowy lub stanowiący zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W takim przypadku mogą
powstać w stosunku do Pamapol lub spółek z Grupy roszczenia odszkodowawcze, a dodatkowo może
zostać nadszarpnięte zaufanie konsumentów, co w efekcie może niekorzystnie wpłynąć na wyniki
finansowe Grupy. Spółki Grupy minimalizują to ryzyko poprzez zawarte umowy ubezpieczenia od
odpowiedzialności cywilnej od wadliwych produktów.
Wymagania dla produktów mięsnych, warzywnych itp. przed i po wprowadzeniu ich na rynek reguluje
szereg przepisów prawnych odnoszących się do bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności, poziomu
niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych oraz określających kryteria higieny procesu ich
wytwarzania. Regulowane prawnie są również limity pozostałości antybiotyków w środkach
pochodzenia zwierzęcego, czy też zawartości DNA mięsa innego niż deklarowane na opakowaniach lub
w dokumentach.