MKiŚ: Minister Klimatu i Środowiska zaprasza do udziału w badaniu dotyczącym funkcjonowania rynku energii elektrycznej oraz rynku mocy (komunikat)

02.05.2024, 10:11aktualizacja: 02.05.2024, 14:05

- Ministerstwo Klimatu i Środowiska informuje:

Minister Klimatu i Środowiska przygotował badanie mające na celu poznanie opinii uczestników polskiego rynku energii w zakresie funkcjonowania rynku energii elektrycznej oraz rynku mocy. Do udziału w badaniu zaproszeni są wszyscy uczestnicy rynku energii elektrycznej.

Na podstawie wyników badania opracowana zostanie zanonimizowana informacja zawierająca ogólną ocenę rynku energii elektrycznej oraz rynku mocy. Wyniki badania jako część szerszej oceny funkcjonowania rynku mocy, przygotowywanej przez Ministra Klimatu i Środowiska, zostaną przedłożone przez Radę Ministrów Sejmowi RP zgodnie z art. 103. ust. 1 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o rynku mocy.

Poznanie opinii uczestników rynku nt. funkcjonowania rynku energii elektrycznej jest kluczowym elementem monitorowania przez Ministra Klimatu i Środowiska czy rynek funkcjonuje poprawnie i zapewnia odpowiednie zachęty do transformacji energetycznej. Ankieta jest więc niepowtarzalną szansą dla uczestników rynku, aby przedstawili swoje zdanie w tej sprawie. Wyniki badania mogą stanowić dla MKiŚ pomoc w opracowaniu rozwiązań regulacyjnych ulepszających obecne funkcjonowanie rynku energii elektrycznej. W rezultacie będą wsparciem procesu transformacji energetycznej w kierunku neutralności klimatycznej oraz budowy zdekarbonizowanego systemu elektroenergetycznego z wiodącą z rolą energetyki jądrowej i OZE.

Formularz ankiety składa się z 26 pytań, a jej wypełnienie powinno zająć około 30 minut. Badanie ma charakter anonimowy.

Odpowiedzi można udzielać do 29.05.2024 r.

Link do badania: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=5x2X3DtFc0iTGvXDBsMhe7JCtqx6gZVKkgNPnOPsQcZUQlFGTTVWTE9MSlFQMlVUMlYxRFNGMUkxUS4u

kom/ iwo/ lm/

Data publikacji 02.05.2024, 10:11