Eksperckie rozmowy PAP: cyfrowy samorząd

26.04.2022, 10:00

Eksperckie rozmowy PAP - grafika
Od 8 marca, co kilka tygodni, dyskutowaliśmy z ekspertami nt. cyfryzacji samorządów. Naszych gości pytaliśmy m.in. o wyzwania, z jakimi mierzą się dziś samorządowcy, budując smart city.

Eksperckie rozmowy PAP: cyfrowy samorząd - system zachęt dla mieszkańców i inwestorów

Cykl webcastów rozpoczęła rozmowa z prezesem Stowarzyszenia Miasta w Internecie Krzysztofem Głombem nt. systemu zachęt dla mieszkańców i inwestorów w kontekście cyfrowego samorządu.

Podczas rozmowy poruszone zostały kwestie korzyści płynących z poprawy infrastruktury cyfrowej na poziomie samorządów, zarówno miejskich, jak i wiejskich. Przyjrzano się obszarom życia społecznego, które mogą skorzystać z bardziej zaawansowanych rozwiązań technologicznych. Eksperci są zgodni, że to właśnie gmina może być akceleratorem nowych inwestycji technologicznych.

Eksperckie rozmowy PAP: nowoczesny, cyfrowy samorząd terytorialny to odpowiedzialność władz i mieszkańców

Gośćmi drugiego spotkania, które odbyło 22 marca, byli: Dorota Zmarzlak, wójt gminy Izabelin i członek zarządu „Tak! Samorządy dla Polski” oraz Rafał Pawlak, ekspert Instytutu Łączności. Skupiliśmy się na pojęciach takich jak cyfrowy samorząd i smart city, z którymi spotykamy się na co dzień. Opowiadaliśmy o tym, co właściwie stoi za procesem wprowadzania nowych technologii w tkankę miejską? Z jakimi wyzwaniami mierzą się samorządowcy? Jak radzą sobie z oporem społecznym, towarzyszącym często nowym inwestycjom? Poruszyliśmy również wątek, jak uświadamiać mieszkańców o możliwych rozwiązaniach, w sytuacji gdy istniejąca infrastruktura telekomunikacyjna jest niewystarczająca. Czy coraz popularniejsze wzmacniacze zasięgu są dobrą alternatywą, czy może raczej wstrzymują cyfrowy rozwój gmin i jakie inne sprawdzone alternatywy, mają mieszkańcy.

Eksperckie rozmowy PAP: dziki nie korzystają z internetu - rozbudowa sieci to warunek cyfryzacji

Cykl webcastów zamknęła rozmowa z dyrektorem ds. technicznych w Play Michałem Ziółkowskim 26 kwietnia. Przy obecnym wzroście wykorzystania transmisji danych dotychczasowa infrastruktura jest niewystarczająca dla jej użytkowników. Aby móc poradzić sobie z tym problemem, potrzebujemy podejścia z dwóch stron: z perspektywy operatorów i samorządowców. Z jakimi przeszkodami mierzą się operatorzy? Dlaczego w niektórych rejonach kraju zasięg jest niewystarczający? Jak temu zaradzić? Na te pytania odpowiadał gość Serwisu Samorządowego PAP.

Wszystkie rozmowy były transmitowane na https://samorzad.pap.pl

Rozmówcy odpowiadali online na pytania zarejestrowanych uczestników, dlatego w zapowiedziach poszczególnych spotkań były podawane linki do rejestracji. Pytania można było także przesyłać wcześniej na adres samorzad@pap.pl.

Partnerem merytorycznym cyklu webcastów jest Krajowa Izba Gospodarcza Elektroniki i Telekomunikacji.

Uczestnicy:

• Krzysztof Głomb

Prezes Stowarzyszenia Miasta w Internecie
    Miasta w Internecie
  • Dorota Zmarzlak

Wójt gminy Izabelin i członek zarządu „Tak! Samorządy dla Polski”
    gmina Izabelin
  • Rafał Pawlak