DROZAPOL-PROFIL SA (12/2024) Wyroki Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy w sprawach prawidłowości rozliczenia podatku VAT za I, II i III oraz IV kwartał 2012 r.

29.04.2024, 15:10aktualizacja: 29.04.2024, 15:11

Raport bieżący 12/2024

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 18/2017 z dnia 29.09.2017, 36/2017 z dnia 17.11.2017, 39/2017 z dnia 21.12.2017, 32/2017 z dnia 23.10.2017, 2/2019 z dnia 08.03.2019 oraz 10/2023 z dnia 21.12.2023 a także informacji zawartych w raportach okresowych dotyczących odwołania od decyzji Naczelnika Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Toruniu, w sprawach prawidłowości rozliczenia podatku VAT za I, II i III oraz IV kwartał 2012 r. Zarząd Drozapol-Profil S.A. (Emitent) informuje, że w dniu dzisiejszym, tj. 29.04.2024 r. otrzymał wyroki Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy, wydane na posiedzeniach niejawnych, który to Sąd w sprawach rozliczenia podatku VAT za I oraz II i III kwartał 2012 r. uchylił zaskarżone decyzje i przekazał sprawę Dyrektorowi Izby Administracji Skarbowej w Bydgoszczy do ponownego rozpoznania, zaś w sprawie rozliczenia podatku VAT za IV kwartał 2012 r. oddalił skargę Spółki.

Zarząd informuje również, że zamierza złożyć skargę kasacyjną od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy oddalającego skargę w sprawie rozliczenia podatku VAT za IV kwartał 2012 r.

Zarząd informuje również, iż nie jest w stanie przewidzieć, czy Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Bydgoszczy będzie skarżył wyroki w sprawach rozliczenia podatku VAT za I oraz II i III kwartał 2012 r., czy przyjmie sprawy do ponownego rozpoznania.

Zarząd Spółki nie jest w stanie przewidzieć, jak długo potrwają te postępowania, ani też jakie będzie ich rozstrzygnięcie. Postępowania kontrolne w ww. sprawie rozpoczęły się w 2015 roku, a postępowanie przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym, a następnie przed Naczelnym Sądem Administracyjnym i z powrotem przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym trwało od 2019 roku do chwili obecnej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz