Polityka i społeczeństwo

MF: Majowa oferta oszczędnościowych obligacji skarbowych (komunikat)

24.04.2024, 15:50aktualizacja: 24.04.2024, 16:34

- Ministerstwo Finansów informuje:

Warunki emisji obligacji oszczędnościowych Skarbu Państwa w maju

W maju oprocentowanie 1-rocznych obligacji zmiennoprocentowych wyniesie 6,05%, a 2-letnich 6,30%, w pierwszym miesięcznym okresie odsetkowym.

Oprocentowanie obligacji stałoprocentowych 3-miesięcznych wynosić będzie 3,00% w skali roku, a 3-letnich 6,40%. Pozostałe obligacje, w pierwszym rocznym okresie odsetkowym, oprocentowane będą odpowiednio: 6,55% 4-letnie oraz 6,80% 10-letnie.

6- i 12-letnie obligacje rodzinne przeznaczone dla beneficjentów programu „Rodzina 800 plus” oprocentowane będą odpowiednio 6,75% i 7,05% w pierwszym roku.

Marże dla obligacji również pozostawiliśmy na niezmienionym atrakcyjnym poziomie

Oprocentowanie obligacji 1-rocznych i 2-letnich zmienia się co miesiąc. Jest wyliczane jako suma stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i marży, która pozostaje bez zmian i wynosi w przypadku instrumentów oferowanych w maju 0,00% dla obligacji 1-rocznych oraz 0,50% dla 2-letnich.

Oprocentowanie obligacji 4-letnich ulega zmianie co roku i jest wyliczane na podstawie sumy wskaźnika inflacji z ostatnich 12 miesięcy oraz niezmienionej marży w wysokości 1,25%. Ten sam mechanizm oprocentowania obowiązuje również dla obligacji 10-letnich, jednak w tym przypadku niezmieniona marża wynosi 1,50%.

Bez zmian pozostają również preferencyjne marże dla obligacji rodzinnych, których oprocentowanie wyliczane jest według tych samych zasad co w przypadku 4- i 10 latek i wynoszą odpowiednio: 1,75% dla obligacji 6-letnich oraz 2,00% dla 12-letnich.

Wszystkie rodzaje obligacji można kupić w oddziałach PKO Banku Polskiego i Punktach Obsługi Klientów Biura Maklerskiego PKO Banku Polskiego oraz w sieci punktów sprzedaży obligacji Banku Polska Kasa Opieki S.A.

Nasze obligacje są również stale dostępne przez internet w serwisach www.zakup.obligacjeskarbowe.pl oraz www.pekao.com.pl/obligacje-skarbowe i aplikacji mobilnej PeoPay. Szczegółowe informacje o naszej bieżącej ofercie można znaleźć na stronie www.obligacjeskarbowe.pl

W maju warunki oprocentowania obligacji oszczędnościowych oraz marże w kolejnych okresach odsetkowych pozostawiliśmy na niezmienionym atrakcyjnym poziomie i jednocześnie zachowaliśmy preferencje dla rynku detalicznego względem rynku hurtowego.

Nasze obligacje to produkt prosty i intuicyjny. Klient wybiera obligacje o interesującym go terminie zapadalności i rodzaju oprocentowania, lokuje swoje oszczędności, a po upływie określonego okresu dostaje je z powrotem wraz z narosłymi odsetkami. Ważną cechą obligacji detalicznych, która zachęca do ich zakupu jest niski próg wejścia – wystarczy już 100 zł, aby rozpocząć oszczędzanie – tyle wynosi nominał jednej obligacji. Można również oszczędności podzielić na części, przeznaczając każdą z nich na dowolny rodzaj obligacji. Oferta jest zróżnicowana pod kątem czasu trwania oraz sposobu naliczania i wypłaty odsetek. Klienci mogą zatem wybrać taki rodzaj obligacji, który będzie najlepiej realizować ich potrzeby w zakresie bezpiecznego pomnażania oszczędności.

– komentuje Jurand Drop, podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów.

Od 25 kwietnia można nabywać nową emisję obligacji skarbowych w drodze zamiany.

Więcej informacji na stronie Ministerstwa Finansów: https://www.gov.pl/web/finanse/majowa-oferta-oszczednosciowych-obligacji-skarbowych6

kom/ from/ mhr/

Data publikacji 24.04.2024, 15:50