1 mln 250 tys. euro za klacz Perfinka na aukcji "Pride of Poland"

09.08.2020, 20:33aktualizacja: 09.08.2020, 20:33

Klacz Perfinka wyhodowana w stadninie koni w Białce została sprzedana za 1 mln 250 tys. euro podczas niedzielnej aukcji koni arabskich czystej krwi "Pride of Poland" w Janowie Podlaskim (lubelskie). Klacz wylicytował nabywca z Arabii Saudyjskiej.

Siwa 9-letnia klacz Perfinka w ubiegłym roku wygrała w swojej klasie wszystkie czempionaty w USA. Nie było jej podczas aukcji w Janowie Podlaskim, klacz jest obecnie w USA w dzierżawie, która kończy się 31 sierpnia.

To prawdopodobnie najwyższa cena za konia wylicytowana podczas trwającej w Janowie Podlaskim aukcji "Pride of Poland". Łącznie na aukcję wystawionych zostało 22 araby ze stadnin w Janowie Podlaskim, Michałowie i Białce oraz z hodowli prywatnej. Jeden koń został wycofany.

W ubiegłym roku na aukcji "Pride of Poland" wylicytowano 14 koni za łączną kwotę 1 mln 396 tys. euro. Najwyższą cenę - 400 tys. euro - osiągnęła pięcioletnia, siwa klacz Galerida wyhodowana w Michałowie. Sześć koni nie osiągnęło wtedy na licytacji zakładanej przez właścicieli ceny minimalnej i nie zostało sprzedanych.

Rekordowa jak dotychczas kwota na aukcji "Pride of Poland" padła w 2015 r. Wówczas za 1,4 mln euro została sprzedana 10-letnia siwa klacz Pepita, wyhodowana w stadninie janowskiej. (PAP)

autorka: Renata Chrzanowska

ren/ aj/