Adamczyk: nowe przystanki zwiększą dostęp do kolei

24.06.2020, 17:36aktualizacja: 24.06.2020, 17:36

Nowe przystanki zwiększą dostęp do kolei aglomeracyjnej, a pociąg zapewni dojazd do różnych osiedli w mieście - powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk. Minister zwiedził w środę budowany przystanek kolejowy Olsztyn- Likusy.

"Po raz kolejny mogę powiedzieć +dotrzymujemy słowa+. Po raz kolejny stoimy w miejscu, gdzie +spełniają się marzenia mieszkańców+. Obok nas jest 15 tysięczne osiedle i z tego miejsca pociąg na dworzec główny kolejowy w Olsztynie dojedzie w 8 minut"- powiedział minister Adamczyk podczas konferencji na budowanym przystanku Olsztyn-Likusy.

Wskazał, że kolej aglomeracyjna stanie się tym samym najszybszym środkiem transportu.

"Przystanek Olsztyn Likusy to element programu 200 przystanków, o którym mówił pan prezydent Andrzej Duda, inspirator tego programu i jego gwarant. To doskonały przykład, jak działa koncepcja zrównoważonego rozwoju, koncepcja przybliżania do centrów komunikacyjnych tych wszystkich, którzy mieszkają przy szlakach kolejowych. Cóż z tego, że pociąg przyjeżdża obok ich domu, skoro do stacji kolejowej mają często 10 kilometrów"- ocenił.

Szef resortu infrastruktury podziękował samorządom z Warmii i Mazur, za to, że korzystają ze środków Funduszu Dróg Samorządowych. Podkreślił, że inwestycje dotyczą 260 km dróg w regionie Warmii i Mazur, a kwota dofinansowania w ubiegłym i obecnym roku wynosi 200 mln zł.

PKP PLK buduje trzy nowe przystanki w stolicy województwa: Olsztyn Likusy, Olsztyn Redykajny i Olsztyn Szkoła. Olsztyn Likusy przy ul. Bałtyckiej, Olsztyn Redykajny przy ul. Hozjusza, Olsztyn Szkoła w pobliżu Zespołu Szkół Elektronicznych i Zespołu Szkół Ekonomicznych oraz największego olsztyńskiego jeziora Ukiel.(PAP)

autor: Agnieszka Libudzka

ali/ dym/