Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Ceny detaliczne cukru w okresie od stycznia do października 2016 r. wzrosły o 29 proc. osiągając poziom 3,17 zł/kg.
W odniesieniu do cen sprzed roku były one o 31 proc. wyższe.
"Wzrost cen detalicznych będzie skutkował zmniejszeniem spożycia cukru nieprzetworzonego w gospodarstwach domowych" - piszą eksperci ARR.
Przewidują, że spadek ten zostanie zrekompensowany z nadwyżką przez wzrost popytu na produkty przetworzone o dużej jego zawartości.
W konsekwencji spożycie cukru może być w 2016 r. o 3,7 proc. większe niż w roku 2015 i wynieść 42 kg na mieszkańca. (PAP)
map/ osz/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 26.12.2016, 15:55 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |