Allegro zadebiutowało na Giełdzie Papierów Wartościowych

12.10.2020, 11:30aktualizacja: 12.10.2020, 11:30

W poniedziałek do obrotu giełdowego na rynku podstawowym wprowadzone zostały akcje Allegro. Kurs akcji spółki na otwarciu w debiucie na Giełdzie Papierów Wartościowych wzrósł o 51,2 proc., do 65 zł. To największe IPO w historii GPW.

W poniedziałek do obrotu trafiło 1,023 mld akcji platformy e-commerce Allegro. eu. Notowanie akcji spółki rozpoczęły się o godzinie 9.15. i potrwa do 16.50.

Oferta Allegro obejmowała początkowo 216 mln akcji (w tym do 15 proc. akcji, które trafią do Morgan Stanley jako opcja stabilizująca kurs po debiucie spółki na giełdzie). Po podniesieniu oferty łączna liczba oferowanych akcji wynosiła 246.857.43, razem z opcją stabilizacyjną.

Inwestorom detalicznym przydzielono łącznie 9.342.771 akcji, a inwestorom instytucjonalnym przydzielono łącznie 236.238.624 akcje (uwzględniając akcje dodatkowego przydziału).

Średnia stopa redukcji dla zleceń kupna złożonych przez inwestorów detalicznych w ofercie Allegro wyniosła około 84,85 proc.

Allegro 14 września ogłosiło zamiar przeprowadzenia oferty publicznej i debiutu na GPW.

Zysk Allegro w pierwszym półroczu br. wzrósł rok do roku do 289,7 mln zł z 195,7 mln zł. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ epo/ asa/ amac/