Analitycy: ceny na stacjach powinny spadać średnio o kilka groszy na litrze

09.02.2020, 09:10aktualizacja: 09.02.2020, 09:10

W przyszłym tygodniu ceny na stacjach powinny spadać średnio do kilku groszy na litrze - prognozuje BM Reflex. e-petrol zauważa, że odniżki nie docierają na wszystkie stacje równocześnie.

Jak napisali analitycy e-petrol, w ostatnich dniach w cenach na międzynarodowym rynku ropy widzieliśmy "lawinowe" spadki związane z chińska epidemią koronawirusa. "Oznacza to szansę pewnych obniżek, ale trzeba przyznać, że między poszczególnymi stacjami kierowcy mogą zobaczyć spore rozbieżności" - wskazali.

"Spadki nie docierają na wszystkie obiekty równocześnie. Nasze szacunki marż operatorów sugerują także, że zwłaszcza olej napędowy mógłby tanieć bardziej znacząco" - podał portal.

Według analityków BM Reflex, na dosyć gwałtownych spadkach hurtowych cen diesla notowanych od drugiej dekady stycznia, korzystają teraz zwłaszcza właściciele stacji paliw, którzy mogą realizować wyższą marżę bez konieczności podwyżek cen na stacjach. "Taka sytuacja może się utrzymać jeszcze jakiś czas, a przynajmniej do momentu kiedy nastąpi wyraźne odbicie cen na rynku ropy naftowej i możliwe ponowne podwyżki cen w hurcie" - ocenili.

BM Reflex wskazał, że w przyszłym tygodniu, a niewykluczone, że do końca miesiąca, ceny na stacjach powinny spadać średnio do kilku groszy na litrze.

Według e-petrol, w nadchodzącym tygodniu można spodziewać się spadków, choć tego rodzaju zmiany nie są wszędzie jednakowo dynamiczne. "Przewidujemy, że litr benzyny 98-oktanowej kosztować będzie średnio od 5,13 do 5,26 zł, benzyny 95 4,80-4,93 zł/l. Za oleju napędowy widełki kierowcy zapłacą 4,98-5,11 zł/l" - podali. "W przypadku autogazu zmiana na minus także powinna być znacząca, a ceny oscylować będą w przedziale od 2,23 do 2,31 zł za litr" - czytamy.(PAP)

autorka: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ drag/