Analitycy: ceny paliw na święta nie zmienią się znacząco, bądź spadną

23.12.2018, 10:22aktualizacja: 23.12.2018, 10:22

Analitycy e-petrol prognozują, że na święta pojedziemy na tańszym paliwie. Tymczasem BM Refleks prognozuje, że koniec roku nie przyniesie znaczących zmian cen na stacjach.

Jak napisali w piątkowym komentarzu analitycy e-petrol, "ostatnie notowanie cen paliw na stacjach portalu e-petrol.pl to sympatyczny prezent w obliczu nadchodzących przedświątecznych wyjazdów". "Kilkugroszowe spadki, które zobaczyliśmy, będą zapewne mieć dalszy ciąg, a więc końcówka roku może być uznana za obiecującą" - podkreślili.

"Koniec roku nie przyniesie znaczących zmian cen na stacjach" - prognozują analitycy BM Reflex. Ich zdaniem "spadek cen ropy naftowej wpływa na ponowne przeceny paliw na rynku krajowym, ale widzimy je głównie na poziomie hurtu".

"W detalu w mijającym tygodniu spadki notowaliśmy głównie na stacjach operatorów niezależnych i w lokalizacjach o większym stopniu konkurencji, gdzie na ceny wpływają silnie stacje segmentu ekonomicznego w tym przymarketowe i samoobsługowe" - dodali.

"Na stacjach koncernów krajowych dominowały kilkugroszowe podwyżki, które w skali całego kraju sięgały 2-3 grosze na litrze". "W efekcie średni poziom cen paliw w kraju pozostał na niezmienionym w stosunku do poprzedniego tygodnia poziomie. Z kolei w porównaniu z rokiem ubiegłym za wszystkie paliwa płacimy więcej. O ile na litrze benzyn jest to 3-4 proc. więcej, to benzyna jest olej napędowy i gaz są droższe odpowiednio o 12 i 10 proc." - podkreślił BM Reflex.(PAP)

lgs/ mmu/

Data publikacji 23.12.2018, 10:22