Apple chce przejąć za 400 mln dol. Shazam - aplikację do rozpoznawania muzyki

09.12.2017, 20:29aktualizacja: 09.12.2017, 20:29

Amerykańska firma Apple jest bliska przejęcia za 400 mln dol. firmy Shazam, do której należy jedna z najbardziej znanych aplikacji do rozpoznawania muzyki - poinformował serwis Business Insider.

Jak wskazano, umowa umożliwi firmie Apple "zintegrowanie popularnej usługi muzycznej z iPhonem w sytuacji, gdy jego pozycja potentata w dziedzinie innowacji jest zagrożona przez Google'a i Samsunga".

O podobnej kwocie transakcji, opiewającej na ok. 401 mln dol., poinformował w piątek branżowy serwis TechCrunch. "Umowa jest w tym tygodniu podpisywana i zostanie ogłoszona w poniedziałek" - czytamy na stronach serwisu, który zastrzega jednak, że "ostateczny termin zawsze może ulec przesunięciu".

Shazam to program, który ułatwia rozpoznanie utworu muzycznego grającego w tle. Telefon wychwytuje melodię, szuka jej w bazie aplikacji i wyświetla na ekranie tytuł oraz autora piosenki. Aplikacja pojawiła się na rynku w 2009 roku i szybko stała się jedną z najpopularniejszych programów wśród użytkowników smartfonów. Szacuje się, że pobrało ją ponad 1 mld razy.

Jak podkreślił Business Insider, funkcję automatycznego rozpoznawania piosenek wprowadziła niedawno w swych smartfonach Pixel 2 firma Google. "Apple, by nie pozostać w tyle musi zacząć oferować podobną usługę" - ocenili eksperci, na których powołuje się serwis.

Przedstawiciele Apple i Shazam odmówili komentarza w sprawie fuzji.Firma analityczna Pitchbook szacuje wartość Shazam z siedzibą w Londynie na 1,02 mld dol. Jednak, jak oceniają eksperci, na których powołuje się Business Insider, jest ona "nieco zawyżona". (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ je/