Ardanowski: konie są wielką szansą dla rozwoju gospodarczego wsi

12.08.2018, 17:02aktualizacja: 12.08.2018, 17:02

Realizując plan dla wsi, będę się bardzo starał, aby wykorzystać konie jako wielką szansę dla rozwoju gospodarczego polskiej wsi - powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas 40. Narodowego Pokazu Koni Arabskich w Warszawie.

"Nie jest chyba dla nikogo niezrozumiałe, że państwo nie może wycofać się ze wsparcia hodowli koni. To państwo, swoim zasobem, swoją polityką, ma zadanie, by utrzymać zasób genetyczny. Nie wyobrażam sobie, żeby państwo mogło się z tej roli wycofać" - mówił minister.

Zauważył, że rozwija się również przedsiębiorczość związana z końmi, które wykorzystywane są np. do sportu czy hipoterapii, co z kolei generuje nowe miejsca pracy.

"Bardzo będę się starał, by realizując plan dla wsi - plan premiera Mateusza Morawieckiego, rządu Prawa i Sprawiedliwości - również ten kierunek, kierunek wykorzystania koni jako wielkiej szansy dla rozwoju gospodarczego polskiej wsi wykorzystać" - zadeklarował minister.

Ardanowski zwrócił uwagę, że konie to również możliwość promocji Polski. "Chciałbym, żeby również promocja w czasie wydarzeń w Polsce, ale również różnego rodzaju wydarzeń za granicą, była silnym wyznacznikiem hodowli koni w Polsce" - podkreślił. (PAP)

sno/ awy/ je/

Data publikacji 12.08.2018, 17:02