Ardanowski: straty suszowe w br. powinny być niższe niż w 2018 r.

23.07.2019, 19:11aktualizacja: 23.07.2019, 19:11

Starty spowodowane suszą powinny być niższe niż w 2018 roku - ocenił we wtorek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że "za tydzień lub dwa", informację w tej sprawie przedstawi rządowi.

"Te szacunki zamierzam za tydzień (...) dwa tygodnie przedstawić na Radzie Ministrów, raport z sugestią, programem, pomocy suszowej" - powiedział minister podczas wtorkowej konferencji prasowej.

Ardanowski dodał, że dopóki nie będzie oficjalnych szacunków przedstawionych przez komisje szacujące straty, nie będzie informował na temat planowanej pomocy dla rolników.

Szef resortu rolnictwa ocenił, że straty spowodowane suszą w 2019 r. powinny być jednak mniejsze niż w ub.r. Zwrócił uwagę, że sytuacja w kraju nie jest równomierna i się zmienia. W 2018 roku rząd na rekompensaty związane z suszą wypłacił ok. 0,5 mld euro.

12 lipca Instytut Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa informował, że zagrożenie suszą występuje w 14 województwach; nie ma jej tylko w województwie małopolskim i podkarpackim. Niedobór wody dotyczy wszystkich monitorowanych upraw tj. zbóż jarych, ozimych, krzewów owocowych, truskawek, rzepka i rzepiku, roślin strączkowych, kukurydzy na ziarno i na kiszonkę, drzew owocowych, warzyw gruntowych, tytoń, burka cukrowego, ziemniaków i chmielu.

Według instytutu największe zagrożenie suszą rolniczą występowało dla upraw rzepaku i rzepiku. Suszę w tych uprawach odnotowano w 1333 gminach Polski (53,8 proc. gmin kraju). W stosunku do poprzedniego okresu raportowania nastąpił wzrost wystąpienia suszy w tych uprawach o 115 gmin. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ drag/