BBC: Cameron pokieruje brytyjsko-chińskim funduszem inwestycyjnym

16.12.2017, 12:00aktualizacja: 16.12.2017, 12:00

Były brytyjski premier David Cameron pokieruje brytyjsko-chińskim funduszem inwestycyjnym mającym na celu poprawę stanu portów, dróg i linii kolejowych między Chinami a ich partnerami handlowymi - podało w sobotę BBC.

Cameron, który złożył dymisję po referendum z czerwca 2016 roku, gdy Brytyjczycy opowiedzieli się za wyjściem z Unii Europejskiej, stanie na czele funduszu wartego miliard dolarów. Pieniądze te mają zostać przeznaczone na projekty w Chinach, Wielkiej Brytanii i innych krajach, z którymi Państwo Środka handluje w Azji i Europie.

Według BBC fundusz będzie wspierany przez rząd w Londynie, ale nie będzie zawierał pieniędzy brytyjskich podatników.

Rząd poinformował, że inicjatywa Pasa i Szlaku "stworzy miejsca pracy i poprawi połączenia handlowe". Jak pisze BBC, zaangażowanie Camerona w ten projekt oznacza jego powrót do polityki po miesiącach trzymania się na uboczu.

Informację o nowym stanowisku Camerona przekazano po dwudniowej wizycie ministra finansów Philipa Hammonda w Chinach. W oświadczeniu ministerstwo finansów wyjaśniło, że osiągnięto postęp w rozmowach, mających na celu umożliwienie brytyjskim bankom i ubezpieczycielom wejście na chińskie rynki obligacji i ubezpieczeń.

"Brytyjska gospodarka jest jedną z największych i najbardziej dynamicznych gospodarek na świecie. Zobowiązujemy się współpracować z naszymi partnerami, aby budować prawdziwie globalną Wielką Brytanię. Nasze stosunki z Chinami są silne, rosną i przynoszą korzyści obu krajom" - oświadczył Hammond. (PAP)

jhp/ ozk/

Data publikacji 16.12.2017, 12:00