BIEC: Wskaźnik Przyszłej Inflacji w styczniu się nie zmienił

15.01.2018, 10:14aktualizacja: 15.01.2018, 10:14

Wskaźnik Przyszłej Inflacji (WPI), prognozujący z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem kierunek zmian cen towarów i usług konsumpcyjnych, w styczniu 2018 r. utrzymał się na poziomie sprzed miesiąca - poinformowało Biuro Inwestycji i Cykli Ekonomicznych.

Jak wskazali ekonomiści BIEC, mimo wyhamowania wzrostu wskaźnika, który dominował w ostatnim półroczu, "presja inflacyjna w gospodarce nie zmniejsza się".

"W najbliższych miesiącach można spodziewać się nieco słabszego oddziaływania presji popytowej - ze strony konsumentów i nieco zwiększonego oddziaływania presji kosztowej - ze strony przedsiębiorców" - wyjaśniło Biuro.

Według BIEC niższa presja popytowa będzie wynikać ze stopniowego: umniejszania realnej wartości dochodów gospodarstw domowych wskutek dotychczasowego wzrostu cen, zwłaszcza wzrostu cen żywności".

Jak podkreślono, wyższa presja kosztowa będzie konsekwencją wzrostu kosztów pracy "w efekcie obowiązującego od 1 stycznia br. wyższego wynagrodzenia minimalnego oraz braków kadrowych na rynku pracy wymuszających wzrost wynagrodzeń w zawodach, gdzie braki te są największe". Podkreślono, że dodatkową niepewność po stronie kosztów stanowią ceny surowców na światowych rynkach oraz kurs złotego.

"Najsilniej w kierunku wzrostu cen oddziaływały w ostatnim czasie oczekiwania inflacyjne konsumentów oraz przedstawicieli przedsiębiorstw produkcyjnych" - wskazali eksperci BIEC.

Jak przypomnieli, obawy przed rosnącą inflacją nasilały się wśród przedstawicieli gospodarstw domowych od lipca ubiegłego roku, zaś od wczesnej jesieni 2017 wyraźnie przybrały na sile. "Im bardziej dotkliwy dla konsumentów był wzrost cen żywności, tym silniej obawiali się oni dalszego wzrostu inflacji" - napisano w komunikacie BIEC. (PAP)

maja/ amac/

Data publikacji 15.01.2018, 10:14