BIG InfoMonitor: dług gapowiczów przekracza 22 mln zł

12.06.2018, 10:10aktualizacja: 12.06.2018, 10:10

Dług osób jeżdżących środkami transportu publicznego bez ważnego biletu przekracza 22 mln zł - wynika z danych BIG InfoMonitor. Najwięcej nieuczciwych pasażerów mieszka na Mazowszu, a wśród gapowiczów najwięcej jest mężczyzn.

W Biurze Informacji Gospodarczej InfoMonitor na koniec maja zarejestrowano ponad 31,5 tys. gapowiczów, a ich łączny dług wyniósł przeszło 22,1 mln zł - wyliczyło BIG InfoMonitor.

Jak wskazano, najwięcej nieuczciwych pasażerów to mieszkańcy województwa mazowieckiego – 7,6 tys., Śląska – 4,7 tys. oraz Wielkopolski – 4 tys. osób. W tych regionach, według BIG, najwyższe są też kwoty zaległości. Natomiast najmniej dłużników – gapowiczów pochodzi z województw: łódzkiego, opolskiego i podlaskiego.

Najwyższe średnie zadłużenie na osobę zanotowano w woj. kujawsko-pomorskim – 1,1 tys. zł. Na drugiej pozycji znalazło się Pomorze ze średnią 911 zł na osobę, a na trzeciej - zachodniopomorskie (694 zł).

Jazda na gapę i unikanie płacenia stosownej kary, zdarza się przede wszystkim osobom między 35 a 44 rokiem życia. "Profil statystycznego gapowicza to właśnie 35-44 latek, koniecznie mężczyzna, bo panów jest wśród gapowiczów ponad 80 proc." - wyliczono. Najwyższe średnie zaległości na osobę przypadają jednak na 18-24 latków i 25-34 latków, wynoszą odpowiednio 733 zł i 736 zł. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ dym/