BIG InfoMonitor: ponad 6,1 mld zł wynoszą zaległości 302 tys. emerytów

17.01.2018, 09:22aktualizacja: 17.01.2018, 09:22

Ponad 6,1 mld zł wynoszą zaległości 302 tys. emerytów w bazach Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK.

"Na problemy w większym stopniu narażone są kobiety, bo rzadziej niż mężczyźni wchodzą w wiek emerytalny z oszczędnościami i na dodatek mają mniejsze świadczenia" - podkreślił, cytowany w komunikacie, Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor.

W Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i BIK znajdują się ponad 302 tys. osób w wieku 65 lat i więcej z problemami w terminowym opłacaniu rachunków i kredytów. Łączna wartość ich zaległości przekracza 6,1 mld zł. Średnia zaległość to 20 238 zł, choć rekordzista, 67-latek z Mazowsza ma zadłużenie na ponad 104,3 mln zł.

Badanie przeprowadzone na zlecenie BIG InfoMonitor przez Instytut ARC Rynek i Opinia pokazuje, że w momencie gdy pojawiła się możliwość ponad połowa dzisiejszych emerytów - 56 proc. - chętnie rezygnowała z pracy. "Jedną czwartą zmusiły do tego względy osobiste, a co ósmego badanego (12 proc.) pracodawca" - podano.

Ze zmiany statusu z pracownika na emeryta zadowolonych jest trzech na czterech badanych. Decyzji żałuje co szósta osoba (15 proc.), a co dziesiątemu respondentowi (9 proc.) trudno jest o jednoznaczną ocenę.

Jak wskazał BIG InfoMonitor, po wejściu w życie 1 października zeszłego roku reformy emerytalnej, grupa osób żyjących z emerytury znacząco się powiększy. "W ostatnim kwartale ub.r. wnioski o przejście na wcześniejszą emeryturę złożyło 424 tys. osób, znacznie więcej niż oczekiwano. ZUS zdecydował na razie o przyznaniu świadczeń 313 tys. osób" - czytamy. (PAP)

autor: Sonia Sobczyk

edytor: Dorota Skrobisz