BIG InfoMonitor: przez koronawirusa rosną zaległości wobec telekomów

11.08.2020, 10:44aktualizacja: 11.08.2020, 10:44

Koronawirus spowodował opóźnienia w spłacie zobowiązań wobec telekomów; w ciągu II kwartału wartość nieopłaconych rachunków wzrosła 138,5 mln zł do 1,31 mld zł, a liczba dłużników o prawie 33 tys. do niemal 367 tys. - poinformował BIG InfoMonitor.

Wyniki badania przeprowadzonego przez Research & Grow dla BIG InfoMonitor wskazują, że najwięcej osób jest gotowych przełożyć na później regulowanie rachunków za telefon i internet, gdy pojawiają się kłopoty finansowe. Taką odpowiedź wskazało 16 proc. respondentów. Na kolejnych miejscach znalazły się - rachunki za media (15 proc.); czynsz (12 proc.); zakupy ratalne (11 proc.); ubezpieczenia (8 proc.).

Badanie wykazało, że uregulowanie rachunków za telefon i internet odkładają na później osoby młode 18-29 i 30-39 latkowie.

BIG InfoMonitor przypomina, że osoby, które zbyt długo zwlekają z uregulowaniem rachunków mogą znaleźć się w rejestrze dłużników. Na koniec drugiego kwartału w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor znajdowało się 366 tys. 752 dłużników telekomunikacyjnych, a ich łączna zaległość przekroczyła 1,31 mld zł.

"W ciągu 12 miesięcy przybyło 108 408 osób niepłacących rachunków za telefon, a kwota zaległości zwiększyła się o prawie 309 mln zł. Z tego tylko w drugim kw. br. o blisko 33 tys. osób i 138,5 mln zł, co stanowi 45 proc. rocznego przyrostu zaległości. Średni dług na osobę to 3 583 zł, ale są województwa, gdzie jest dużo wyższy" - poinformowano.

BIG InfoMonitor dodał, że najwięcej dłużników telekomów jest na Śląsku, Mazowszu, Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce. W województwie śląskim jest ich ponad 54 tys., w mazowieckim prawie 43 tys., dolnośląskim ponad 39 tys., a wielkopolskim ponad 35 tys. Zaległości wynoszą odpowiednio: ponad 194 mln zł, blisko 165,5 mln zł, ponad 140,5 mln zł oraz ponad 127 mln zł. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ amac/