BIG: na opóźnienia płatności od stałych klientów narażona jest branża handlowa

30.01.2019, 07:58aktualizacja: 30.01.2019, 07:58

To wieloletni partner biznesowy najczęściej nie płaci dostawcom na czas; na opóźnienia płatności najbardziej narażona jest branża handlowa i firmy mające ponad 50 kontrahentów - wynika z badania Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

"Przedsiębiorcy informują, że firmami najczęściej opóźniającymi płatności są ich stali klienci, z którymi współpracują dłużej niż trzy lata (47,8 proc.). Wyniki badania nie pozostawiają wątpliwości, im dłuższe relacje, tym mniejsza solidność płatnicza odbiorców" - wskazano w badaniu.

Zażyłe relacje z odbiorcami towarów najbardziej szkodzą firmom handlowym – 60 proc. partnerów spóźniających przelew za towar współpracuje z przedstawicielem z tej branży od co najmniej trzech lat. W przypadku branż usługowej i produkcyjnej dłuższy staż ma ok. 40 proc. niesolidnych płatników.

Jak powiedział PAP prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak, nowi kontrahenci są zazwyczaj sprawdzani bardziej skrupulatnie. "Wieloletnich odbiorców monitoruje się mniej, bo z czasem rośnie zaufanie. Wieloletnia współpraca miewa najgorszy finał w handlu, gdzie aż sześciu na 10 niesolidnych kontrahentów może się pochwalić ponad trzyletnimi relacjami z wierzycielem" - podkreślił prezes BIG InfoMonitor.

BIG InfoMonitor zwraca uwagę, że przedsiębiorcy coraz częściej zdają sobie sprawę, że współpraca oparta na zaufaniu ze znanymi już sobie firmami wcale nie gwarantuje wpływu na konto na czas. Na pytanie: "Który sposób zapobiegania opóźnieniom i weryfikacji kontrahenta jest najskuteczniejszy?", ankietowani odpowiadali: opinia zaprzyjaźnionych firm (39,7 proc.), przypominanie o płatności przed terminem (35,5 proc.) oraz korzystanie z rejestru dłużników BIG (23,4 proc.). (PAP)

maja/ amac/

Data publikacji 30.01.2019, 07:58