BIK: Na rynku kredytów mieszkaniowych zapowiada się najlepszy rok dekady

10.10.2018, 21:14aktualizacja: 10.10.2018, 21:14

Na rynku kredytów mieszkaniowych zapowiada się najlepszy rok bieżącej dekady, gdyż łączna wartość podpisanych w 2018 r. umów na kredyty mieszkaniowe może sięgnąć 56 mld zł - poinformowało w środę Biuro Informacji Kredytowej (BIK).

"Dobrą koniunkturę widać szczególnie na rynku kredytów mieszkaniowych. Jeśli sprzedaż w tym segmencie będzie podążać według cykli obserwowanych w poprzednich latach (...), to łączna wartość podpisanych w 2018 r. umów na kredyty mieszkaniowe może sięgnąć 56 mld zł (wzrost rok do roku o ok. 17 proc.). Byłby to rekord bieżącej dekady" - napisano w komunikacie.

Z danych BIK wynika, że w pierwszym półroczu 2018 r. banki udzieliły kredytów mieszkaniowych na kwotę 27,9 mld zł.

BIK informuje, że w pierwszym półroczu sprzedaż kredytów mieszkaniowych była najwyższa od kilku lat zarówno pod względem liczby udzielonych kredytów, która wzrosła o 7,8 proc., jak i pod względem wartości, gdzie zanotowano wzrost o 16,7 proc.

Według BIK na wzrost wartości kredytów miały wpływ podwyżki cen mieszkań, które zdrożały przez rosnące ceny robocizny i materiałów budowalnych.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ je/