BIK: w maju firmy pożyczkowe udzieliły mniej pożyczek

22.06.2019, 10:43aktualizacja: 22.06.2019, 10:43

W maju br. w porównaniu do analogicznego okresu 2018 r. firmy pożyczkowe udzieliły o 8,5 proc. mniej pożyczek klientom - poinformował BIK Biuro Informacji Kredytowej. Jak dodano w tym okresie wartość udzielonych pożyczek była również niższa.

Biuro wyjaśniło, że w maju br. firmy pożyczkowe udzieliły finansowania na kwotę 551 mln zł, przyznając 222,2 tys. pożyczek. Średnia wartość udzielonej w maju pożyczki pozabankowej wyniosła 2 480 zł i była niższa od średniej wartości udzielonej pożyczki w maju 2018 r. o (4 proc.).

Zgodnie z danymi, od stycznia do maja 2019 roku firmy pożyczkowe udzieliły ponad 1 mln 109 tys. pożyczek na kwotę 2 mld 846 mln zł. "W analizowanym okresie firmy pożyczkowe udzieliły o (3,2 proc.) mniej pożyczek niż w analogicznym okresie zeszłego roku, a w ujęciu wartościowym spadek wyniósł (3,3 proc.)" - podał BIK.

Eksperci biura analizując rynek pożyczkowy według przedziałów kwotowych w okresie pierwszych pięciu miesięcy br. wskazali, że 42 proc. wartości udzielonych pożyczek dotyczyło kwot powyżej 5 tys. zł, które stanowiły 11 proc. sprzedaży. W ujęciu liczbowym dominowały pożyczki do kwoty 1 tys. zł, które stanowiły 39 proc. liczby udzielonego finansowania. W ujęciu wartościowym pożyczki udzielone na kwoty poniżej 1 tys. zł miały 9 proc. udział w sprzedaży.

"Dodatnia dynamika liczby udzielanych pożyczek w okresie styczeń – maj 2019 r. dotyczyła jedynie pożyczek niskokwotowych (poniżej 1 tys. zł) i wynosiła (5,1 proc.) oraz wysokokwotowych (powyżej 5 tys. zł), w przypadku których wyniosła ona (0,7 proc.). Najwyższą ujemną dynamikę w ujęciu liczbowym odnotowały pożyczki z przedziału kwotowego 1,5 do 2 tys. zł (12 proc.)" - dodało Biuro. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ mmu/