BIK: wartość kredytów mieszkaniowych w lipcu wzrosła o 23,6%, do 4,93 mld zł

23.08.2018, 15:26aktualizacja: 23.08.2018, 15:26

Banki udzieliły w lipcu tego roku 19,5 tys. kredytów mieszkaniowych na łączną wartość 4,93 mld zł co stanowi wzrost o 12,7 proc. w ujęciu liczbowym i wzrost o 23,6 proc. w ujęciu wartościowym w porównaniu do lipca 2017 - poinformowało w czwartek BIK.

Według Biura Informacji Kredytowej w pierwszych siedmiu miesiącach 2018 r. banki udzieliły łącznie 136,5 tys. kredytów mieszkaniowych na kwotę 32,84 mld zł. Oznacza to, że w porównaniu z analogicznym okresem 2017 r. banki udzieliły o 8,5 proc. więcej kredytów mieszkaniowych na kwotę o 17,7 proc. wyższą.

"Lipiec 2018 r. jest już kolejnym bardzo dobrym miesiącem dla kredytów mieszkaniowych zarówno pod względem liczby, jak i wartości udzielanych kredytów. Na rynku kredytów mieszkaniowych nadal panuje więc dobra koniunktura, która przy jej kontynuacji w drugim półroczu powinna pozwolić na osiągnięcie w skali roku sprzedaży na poziomie powyżej 50 mld zł" - powiedział, cytowany w komunikacie, Sławomir Grzybek z BIK.

"Wartość sprzedaży kredytów mieszkaniowych nadal jest, i w mojej opinii nadal będzie, napędzana m.in. wzrostem cen mieszkań" - dodał Grzybek. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ amac/