Biuro handlowe PAIH w Seulu ruszy już w 2018 roku; ma wspierać eksport do Korei

09.02.2018, 09:19aktualizacja: 09.02.2018, 09:19

W tym roku planujemy otwarcie biura handlowego w Seulu - powiedział PAP prezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu Tomasz Pisula. Placówka ma pomagać polskim firmom eksportować do Korei.

W piątek polskiego czasu rozpoczyna się w tym kraju ceremonia otwarcia zimowych igrzysk olimpijskich.

Jak podkreślił Pisula bilans handlowy między Polską a Koreą Południową rośnie z każdym rokiem. Np. w 2016 r. Polski eksport do Korei wzrósł o 82 mln dol. (16 proc.) do 507 mln dol., a import z Korei o 2 proc. do 66,5 mln dol. Nadal mamy deficyt handlowy, który został zredukowany do 2,8 mld dol. "Obecność PAIH w Korei Południowej jest zatem niezbędna" - ocenił Pisula.

"Liczę również na to, że działalność seulskiego biura PAIH, przyczyni się do tego, że koreańskie inwestycje popłyną do Polski jeszcze szerszym strumieniem". Jak zaznaczył, Polska jest liderem w przyciąganiu inwestycji koreańskich do Europy Środkowo - Wschodniej.

Według ostatnich danych NBP, Korea Południowa to trzeci (po USA i Japonii) największy pozaeuropejski inwestor zagraniczny w Polsce. Jak podało NBP, na koniec 2016 r. łączna wartość inwestycji koreańskich w Polsce wyniosła 661,6 mln euro. W naszym kraju działa ok. 260 koreańskich firm - głównie w obszarze wysokich technologii. Dwa dominujące sektory to, według PAIH, motoryzacyjny (20 projektów) i elektroniczny (16 projektów).

W czerwcu ubiegłego roku PAIH odnowiła współpracę z Korea Trade-Investment Promotion Agency (KOTRA). Według PAIH, umowa przyczynia się do wzmocnienia współpracy partnerskich obu agencji w obszarze wsparcia handlu między oboma krajami. (PAP)

maja/ skr/

Data publikacji 09.02.2018, 09:19