115. edycja targów Canton Fair: Platformy promocji chińskich reform gospodarczych

13.03.2014, 03:00aktualizacja: 13.03.2014, 03:00

KANTON, Chiny, 13 marca 2014 r. /PRNewswire/ - Jako najbardziej prestiżowa wystawa handlowa w Chinach, targi Canton Fair od zawsze odgrywały kluczową rolę we wspieraniu chińskiego rozwoju gospodarczego. W kontekście opublikowanego ostatnio przez rządzącą w tym kraju partię komunistyczną raportu z Kongresu Krajowego, zgodnie z którym w roku 2014 władze zamierzają kontynuować reformy handlowe, wydarzenie to stanowi doskonałą sposobność do wypromowania ambitnych planów ekonomicznych Chin. Coraz lepszy stan globalnej gospodarki przynosi obiecujące perspektywy dla wartości transakcji zawartych podczas 115. już edycji tych trójetapowych targów, które rozpoczną się 15 kwietnia w Kantonie.

Według danych statystycznych chińskiego urzędu celnego, w ubiegłym roku obroty handlu zagranicznego osiągnęły wartość 25,83 bln RMB (4,16 bln USD), co stanowi wzrost o 7,6 procent rok do roku. W eksporcie i imporcie odnotowano wskaźniki wyższe o 7 procent. Wzrosła także wymiana handlowa z Unią Europejską, Stanami Zjednoczonymi i państwami członkowskimi ASEAN.

Aby utrzymać tę korzystną tendencję, wspierać ogólnie rozumiane reformy, a także wykorzystać coraz lepsze warunki gospodarcze, Chiny muszą nadal kontynuować swój program otwierania się - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz kraju. Konieczne jest także wprowadzenie ułatwień dla inwestycji w kraju i poza jego granicami, zrównoważenie i promocja handlu krajowego oraz zagranicznego, a także wspieranie innowacji i możliwości konkurowania z innymi podmiotami na rynkach międzynarodowych.

Chińska strategia marki zbieżna jest z działaniami tego kraju na rzecz rozbudowy gospodarczego łańcucha wartości w celu zapewnienia sobie silniejszej pozycji rynkowej oraz podniesienia reputacji oznaczenia "Made in China". Przez ostatnie kilka lat Ministerstwo Handlu oraz Rada Państwa współpracowały ze sobą w celu wdrożenia szeregu rozwiązań prawnych, które mają pomóc chińskim spółkom w rozwijaniu i umacnianiu wartości ich marek.

Targi w Kantonie od zawsze dużą wagę przykładały do wspierania procesu budowy marek. Podczas zeszłorocznej, 113. edycji tego wydarzenia, podmioty będące właścicielami różnych marek zawarły transakcje na eksport towarów o wartości 12,92 mld USD, a łączna wartość umów dotyczących produktów znanych marek sześciokrotnie przewyższyła wartość takich umów dla pozostałych produktów. Organizatorzy najbliższej edycji targów pragną kontynuować te korzystne wyniki, rozważając nowe rozwiązania w zakresie przydziału i wyglądu stoisk, dokonując dokładnej selekcji wystawców, jak również oferując zagranicznym kontrahentom więcej możliwości, jeśli chodzi o promocję ich coraz bardziej wartościowych produktów.

115. targi Canton Fair, które odbywać się będą w dniach 15 kwietnia - 5 maja 2014 r. w halach centrum Import and Export Fair, jak zwykle zapewnią uczestnikom dostęp do najwyższej jakości usług i obiektów targowych. Organizatorzy serdecznie zapraszają wszystkich gości, wyrażając nadzieję na pomyślny i owocny rok 2014.

Więcej informacji znaleźć można na stronie: http://www.cantonfair.org.cn/en/index.asp

Źródło: The Canton Fair

KONTAKT: