4. European Start-up Days już w przyszłym tygodniu

08.05.2019, 18:30aktualizacja: 08.05.2019, 18:30

Grupa PTWP/ESD2018 (1)
Katowice, 8 maja 2019 r. – Kilkadziesiąt debat z udziałem przedstawicieli największych korporacji i odnoszących sukcesy start-upów. 100 finalistów konkursu Start-up Challenge. Dwa dni z prezentacjami, networking i integracja z największą imprezą biznesową Europy Centralnej. 4. European Start-up Days odbędą się już w przyszłym tygodniu, w dniach 14-15 maja, w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Technologie, które zmieniają świat, nowa praca, nowe kompetencje, firma 4.0, zarządzanie inaczej, inwestycje w przyszłość – to zagadnienia debaty otwierającej tegoroczne European Start-up Days w Katowicach (14 maja, godz. 10:00). Wezmą w niej udział m.in.: Brunon Bartkiewicz - prezes ING Bank Śląski, Jarosław Bator - Managing Director Business Link, Chip Espinoza - Expert on Multi-generational Workforce and Thought Leader on the Future of Work, Julia Krysztofiak-Szopa - prezes fundacji Startup Poland i Jowita Michalska - Founder, CEO, Digital University, SingularityU Warsaw Chapter Ambassador. Dyskusję poprowadzi Jarosław Sroka, członek zarządu Kulczyk Investments.

Przez dwa dni (14-15 maja), na kilku scenach w Spodku oraz w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, odbędzie się kilkadziesiąt sesji dyskusyjnych, w których wiedzą i doświadczeniem podzieli się ponad 100 prelegentów. Są wśród nich m.in.: Marcin Glogowski, dyrektor generalny PayPal w Europie Środkowej i Wschodniej, Rafał Han, CEO, Co-Founder Silvair, Andrzej Horoszczak, CTO, CVO, Founder Billon Group, Ross Knap, współzałożyciel, prezes CallPage, Michał Kramarz, Head of Startups, Export & Entrepreneurship Development w Google, Eliza Kruczkowska, dyrektor ds. rozwoju innowacji Polskiego Funduszu Rozwoju, Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel, dyrektor zarządzający Pyszne.pl, Anna Ledwoń-Blacha, Co-Founder, Creative Director More Bananas, György Lévay, Research Manager Infinite Biomedical Technologies, Supreet Singh Manchanda, Managing Partner Raiven Capital, Michał Pękała, Co-Founder ZnanyLekarz, DocPlanner.com Group, Martyna Sztaba, CEO, Co-Founder Syntoil, Marcin Tchórzewski, CEO, Founder Coders Lab, Miron Tokarski, CEO, Co-Founder Genomtec i Anna Wójcicka, prezes Warsaw Genomics.

Uczestnicy debat European Start-up Days 2019 porozmawiają m.in. o: trendach i preferencjach konsumenckich kształtujących rzeczywistość, personalizacji i markach, reakcjach na różne formy reklamy, najnowszych trendach w marketingu i digital marketingu, followersach, influencerach, celebrytach, transformacji tradycyjnej gospodarki w cyfrowych czasach – największych wzywaniach i skutecznych praktykach, cyfrowych miastach, internecie rzeczy, sztucznej inteligencji, osiągnięciach robotyki w Polsce i robotach w domu oraz życiu codziennym, w handlu i przemyśle czasu wolnego, e-sporcie i przemyśle gier komputerowych, rozwoju biotechnologii i cyfryzacji sektora medycznego, technologii blockchain, blaskach i cieniach branży fintech oraz polskiej scenie start-upowej.

Wydarzeniu towarzyszy konkurs Start-up Challenge. W tym roku do rywalizacji przystąpiła rekordowa liczba blisko 300 start-upów z kilku kontynentów. Do grona 100 firm, które zaprezentują się na Scale-up Alley European Start-up Days, wybrane zostały pomysły z Białorusi, Niemiec, Polski (najwięcej), Węgier, Wielkiej Brytanii oraz USA. Są wśród nich pomysły na biznes obejmujące np. roboty softwarowe, chatboty – w tym np. dające wsparcie osobom z problemami takimi jak uzależnienia, rozwiązania wykorzystujące drony, rzeczywistość rozszerzoną, uczenie maszynowe, narzędzia do automatycznej analizy danych, infrastrukturę do ładowania pojazdów elektrycznych, rozwiązania z obszaru medycyny, aplikacja nawigująca osoby niewidome i niedowidzące, rozwiązania, które będą umożliwiały ludziom przebywanie w atmosferze wolnej od smogu, urządzenia solarne i wiele innych.

Spośród 100 finalistów wybranych zostało 18 start-upów, których twórcy wystąpią przed uczestnikami European Start-up Days w Hali Widowiskowo-Sportowej Spodek oraz na scenach prezentacyjnych Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Należą do nich: Bioceltix, Biolumo, Brandee, Hyper Poland, Matrix Dynamix, MakeGrowLab, MOOVLED, Nomi Biotech Corporation, Optimo Light, ProperGate, QNA Technology, Salesbook, SGPR.TECH, Smabbler, Syntoil, Talk-A-Bot, V-ADMINISTRATOR i VIRTUAL-AGRO-SYSTEM. Wielki finał i ogłoszenie laureatów sześciu konkursowych kategorii nastąpi 14 maja br. o godz. 20:00.

Staraniem organizatora, 4. European Start-up Days jeszcze mocniej łączą się z XI Europejskim Kongresem Gospodarczym w Katowicach, największą imprezą biznesową Europy Centralnej, poprzez nowy projekt pt. „My way. Inspiracje”. Dzięki niemu uczestnicy obu imprez będą mogli posłuchać historii, które zaprezentują m.in.: Kinga Baranowska – zdobywczyni dziewięciu ośmiotysięczników, Karol Bielecki – jeden z najbardziej znanych polskich sportowców, Marek Kamiński – zdobywca dwóch biegunów Ziemi w jednym roku, Robert Konieczny – jeden z najbardziej rozpoznawalnych architektów w Polsce i na świecie, Czesław Lang, polski kolarz torowy i szosowy, organizator Tour de Pologne, Rafał Sonik – przedsiębiorca, pierwszy polski kierowca, który stanął na najwyższym stopniu podium legendarnego Rajdu Dakar, Oskar Zięta – twórca „Zieta”, polskiej marki światowej sławy i jednej z najnowocześniejszych technologii obróbki stali.

European Start-up Days, które odbędą się w dniach 14-15 maja br. w Katowicach, to wydarzenie łączące start-upy i korporacje oraz organizacje wsparcia biznesu. Celem imprezy jest integracja środowiska młodych przedsiębiorców z ekspertami, prezesami dużych spółek, inwestorami i odnoszącymi sukcesy biznesmenami, którzy będą obecni na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach.

Współgospodarzem European Start-up Days jest Miasto Katowice.

KONTAKT:

European Start-up Days – www.estartupdays.eu

Europejski Kongres Gospodarczy – www.eecpoland.eu

Organizator – Grupa PTWP – www.ptwp.pl

Zapraszamy również:

Facebook: facebook.com/estartupdays/

Twitter: twitter.com/estartupdays

Instagram: https://www.instagram.com/estartupdays/

#ESD #ESD2019

Dodatkowe informacje dla mediów:

Marta Stach, Imago PR

tel. kom. +48 609 808 119