Abarth 124 rally: 2019 rokiem sportowych sukcesów dla uczczenia 70-lecia marki Abarth

18.12.2019, 14:19aktualizacja: 18.12.2019, 14:19

FCA Polska (1)
Rok 2019 obfitował w triumfy Abartha 124 rally, który wieloma zwycięstwami uświetnił 70. rocznicę istnienia marki.

Po pierwsze, drugi rok z rzędu wygrał Puchar FIA R-GT, z Włochem Enrico Brazzolim za kierownicą, a następnie, również drugi rok z rzędu, znalazł się na podium w zawodach samochodów z napędem na 2 koła i w GT podczas Rajdowych Mistrzostw Hiszpanii z Alberto Monarrim. I wreszcie, Włoch Andrea Nucita został mistrzem Rajdowego Pucharu Abartha odbywającego się w ramach Mistrzostw Europy ERC.

Luca Napolitano, szef marek Fiat i Abarth na region EMEA, nie kryje dumy z tych wyników. „Rok 2019 był rokiem, jakiego chciałby Carlo Abarth: pełen zwycięstw, które były tym bardziej ważne, że zbiegają się z 70. rocznicą istnienia marki. W trzecim sezonie Abarth 124 rally potwierdził swój status króla kategorii Gran Turismo, odnosząc do tej pory prawie sto zwycięstw zarówno w zawodach międzynarodowych, jak i krajowych, zgodnie z filozofią Carlo Abartha, który od samego początku chciał oferować swoim klientom wyjątkowe, niezawodne samochody wyścigowe, które gwarantowałyby doskonałe osiągi, wygrywając”, powiedział Luca Napolitano.

W Mistrzostwach FIA R-GT Abarth 124 rally po raz kolejny zdobył tytuł uzyskany w zeszłym roku, z włoską załogą na pokładzie, w składzie Enrico Brazzoli i Manuela Fenoli. Puchar FIA R-GT 2019 składał się z 8 zawodów, a włoska załoga zaznaczyła swoją obecność w pierwszych trzech: w trudnym i prestiżowym rajdzie w Monte Carlo, wymagającym Tour de Corse i w rajdzie San Remo, kładąc podwaliny pod ostateczne zwycięstwo.

„Zdobycie Mistrzostwa FIA R-GT w roku, w którym przypadają 70. urodziny marki, było dla nas źródłem ogromnej satysfakcji. Jeszcze większego prestiżu nadał fakt, że zwyciężyliśmy w Tour de Corse, jednym z najtrudniejszych spotkań Mistrzostw Świata, wygranym dokładnie w dniu powstania Abartha, 31 marca”, powiedział Enrico Brazzoli (Team Bernini Rally).

Również w Hiszpanii Abarth 124 rally okazał się królem w zawodach samochodów z napędem na 2 koła oraz w GT Rajdowych Mistrzostw Hiszpanii z Alberto Monarrim i Alberto Chamorro z zespołu SMC Junior Motorsport na pokładzie. Sukces nadszedł już trzy zawody przed zakończeniem sezonu, wraz z wielkim zwycięstwem w Rajdzie Wysp Kanaryjskich, liczącym się do klasyfikacji Mistrzostw Europy ERC.

„Zwycięstwo na Wyspach Kanaryjskich było dla nas wspaniałe, ponieważ zbiegło się z 70. rocznicą istnienia Abartha. Miłość do ścigania kształtuje się już we wczesnym wieku, a dla mnie bycie oficjalnym kierowcą Abartha Hiszpanii i ściganie się dla nich to spełnienie marzeń”, powiedział Alberto Monarri (SMC Junior Motorsport).

Również sezon Abarth Rally Cup, Mistrzostw składających się z 6 zawodów rozgrywanych w ramach Mistrzostw Europy ERC, został również uatrakcyjniony przez pojedynek włoskiej drużyny Andrei Nucity z polską załogą Dariusza Polońskiego. Ta próba sił trwała do samego końca, a Włoch Andrea Nucita triumfował dopiero w ostatnim spotkaniu sezonu - Rajdzie Węgier.

„Wspaniałe było już samo w sobie zwycięstwo w Abarth Rally Cup, ale zdobycie go w 70. rocznicę jest czymś niezapomnianym. Mój Abarth 124 rally? Szybki, zwinny, przyjemny w prowadzeniu”, powiedział Andrea Nucita (Team Bernini Rally).

Są to zalety, które pozwoliły wygrać spiderowi Skorpiona, ale również brylować poza tymi mistrzostwami. Tak było we Francji, gdzie bardzo młody francuski kierowca Nicolas Ciamin był w stanie konkurować z najmocniejszymi napędami 4x4 w kategorii R5, wygrywając niektóre odcinki specjalne Mistrzostw Francji. Również w innych krajach, jak Belgia, Czechy, Austria czy Szwajcaria, Abarth 124 rally zrobił duże wrażenie, uzyskując doskonałe rezultaty. We Włoszech wygrał kategorię R-GT w Pucharze Włoch z Roberto Gobbinem za kierownicą, odnosząc 4 sukcesy w zawodach krajowych.

W sumie, Abarth 124 rally odniósł prawie sto zwycięstw w trzech sezonach podczas mistrzostw odbywających się w 16 różnych krajach europejskich.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 18.12.2019, 14:19