Abarth 595 po raz czwarty triumfuje w konkursie Best Cars Awards 2019 w Hiszpanii

19.02.2019, 09:58aktualizacja: 19.02.2019, 09:58

W Hiszpanii Abarth 595 po raz czwarty zdobył tytuł w Best Cars Awards 2019
W ramach 26. edycji prestiżowego konkursu Best Cars Awards 2019, Abarth 595 po raz czwarty z rzędu został wybrany przez czytelników magazynów „Autopista”, „Automóvil”, „Coche Actual” i „Autovía”, najlepszym samochodem w kategorii „Samochód Miejski". Fiat 500 zajął drugie miejsce, potwierdzając tym samym swój status ponadczasowej ikony.

„Jesteśmy bardzo dumni, że Abarth 595 zdobył po raz czwarty z rzędu tę jakże ważną nagrodę. Jest to dowód na to, że nasz +mały supersamochód+ jest niekwestionowanym symbolem swoistej, włoskiej kreatywności, sportowego charakteru, a także dbałości o szczegóły oraz, że jest bardzo doceniany przez hiszpańskich czytelników", powiedział Luca Napolitano, dyrektor marek Fiat i Abarth na region EMEA. „To prestiżowe zwycięstwo także potwierdza rosnącą atrakcyjność marki ze znaczkiem Skorpiona poza granicami Włoch – dzięki prawie 23 500 samochodom sprzedanym w Europie oraz 36,5% wzrostowi, marka Abarth uzyskała w zeszłym roku swój najlepszy wynik sprzedaży. Na wielu rynkach były one też doskonałe, na przykład w Wielkiej Brytanii, gdzie zostało sprzedanych ponad 5600 egzemplarzy przy 26,8% wzroście, co stanowi nowy rekord sprzedaży na tym rynku i w Hiszpanii z 1450 sprzedanymi samochodami i wzrostem na poziomie 26,6%. Te niesamowite rezultaty pozwalają nam z optymizmem wejść w 2019 rok, kiedy to obchodzimy nasze 70. urodziny".

Niekwestionowany symbol włoskiego stylu i osiągów, gama Abartha 595 prezentuje ewolucję ikony marki, wyrażoną poprzez różne poziomy mocy od 145 do 180 KM oraz silniki Euro 6D-Temp, które spełniają potrzeby wszystkich klientów. Wersje Competizione i Turismo to dwa oblicza Abartha, pierwsze to osiągi, a drugie to styl. Dopełnieniem tej gamy jest model 595 o mocy 145 KM, który reprezentuje poziom „wejściowy” do świata Abartha oraz ukierunkowana na osiągi wersja 595 Pista.

Hiszpańska nagroda jest kolejną na długiej liście wyróżnień, którą w tym roku otrzymał 595, po zdobyciu tytułu Best Car 2019 również w Niemczech i Szwajcarii w kategorii „Mini Cars”.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 19.02.2019, 09:58