ABC DATA SA korekta prognozy Grupy Kapitałowej ABC Data SA na rok 2014

10.11.2014, 21:26aktualizacja: 10.11.2014, 21:26

Raport bieżący 142/2014

Zarząd ABC Data S.A. podaje do wiadomości korektę prognozy skonsolidowanych wyników finansowych, które Grupa Kapitałowa zamierza osiągnąć w 2014 roku.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej ABC Data: 5 542 311 tys. zł;

Skonsolidowana EBITDA: 74 798 tys. zł

Opracowując niniejszą korektę prognozy Zarząd ABC Data S. A. wziął pod uwagę wyniki osiągnięte w 3 kwartałach 2014 roku oraz zdarzenia jednorazowe, które miały wpływ na prognozowaną wartości w pierwszych 3 kwartałach 2014 rok oraz przyjął następujące założenia:

* Prognoza została opracowana w oparciu o operacyjne budżety Spółki i Grupy Kapitałowej, uwzględniające przewidywaną sprzedaż, strukturę kosztów oraz przychodów w oparciu o dane historyczne, doświadczenie rynkowe oraz przewidywaną kondycję rynków, na których działa Grupa Kapitałowa ABC Data.

* Zakładany wzrost zostanie osiągnięty głównie dzięki kontynuacji wzrostu sprzedaży na rynkach zagranicznych, w szczególności poprzez bezpośrednią obecność Grupy Kapitałowej Spółki na tych rynkach.

* Spółka planuje również wzrost sprzedaży w Polsce, który zdaniem Zarządu będzie wyższy niż wzrost wielkości rynku prognozowany według dostępnych Zarządowi w chwili obecnej badań rynkowych.

* Przedstawiona nowa prognoza nie uwzględnia ewentualnych zjawisk jednorazowych, działań akwizycyjnych ani innych o charakterze jednorazowym, których zajście w przyszłości nie jest dostatecznie przewidywalne w momencie jej sporządzenia.

* Prognozę opracowano przy założeniu stałych kursów podstawowych walut, w których prowadzone są operacje spółek z Grupy Kapitałowej ABC Data.

Zarząd ABC Data S.A. będzie dokonywał oceny przebiegu realizacji prognozy w cyklach kwartalnych na podstawie realizacji budżetu i aktualizacji założeń na podstawie których prognoza została sporządzona oraz publikował komentarz w raportach okresowych dotyczących okresów sprawozdawczych 2014 roku, uwzględniając wieloletnie dane historyczne dotyczące sezonowości. W wypadku wystąpienia pomiędzy datami publikacji raportów okresowych zdarzeń jednorazowych, których wpływ na przewidywane wyniki finansowe Grupy Kapitałowej w perspektywie 2014 roku będzie powodował konieczność korekty któregokolwiek z podanych w prognozie parametrów finansowych o więcej niż 10% jego wartości, Zarząd poinformuje o tym niezwłocznie w stosownym raporcie bieżącym. Taka korekta, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa będzie jednocześnie stanowiła nową prognozę wyników Grupy Kapitałowej ABC Data.

Zarząd ABC Data S.A. informuje, że niniejsza prognoza nie została poddana weryfikacji przez biegłego rewidenta oraz zastępuje w całości prognozę opublikowaną w dniu 12 maja 2014 roku (raport bieżący 20/2014).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra