ADIUVO INVESTMENTS SA (18/2017) Zawarcie przez spółki zależne umów o dofinansowanie projektów badawczo-rozwojowych

08.09.2017, 18:52aktualizacja: 08.09.2017, 18:52

Raport bieżący 18/2017

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 9/2017 z dnia 19 czerwca 2017 roku w sprawie informacji nt. rekomendowania dofinansowania czterech projektów badawczo-rozwojowych rozwijanych przez spółki zależne, Zarząd Adiuvo Investments S.A. (Emitent) informuje, iż w dniu 8 września 2017 roku spółki zależne od Emitenta tj. MarMar Investment sp. z o.o. (MarMar) oraz Carocelle S.A. (Carocelle) zawarły z Zarządem Województwa Podlaskiego (Instytucja Zarządzająca Regionalnym Programem Operacyjnym Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 - dalej jako Instytucja) łącznie cztery umowy o dofinansowanie w ramach ww. programu "Oś Priorytetowa I Wzmocnienie potencjału i konkurencyjności gospodarki regionu Działanie 1.2 Wspieranie transferu wiedzy, innowacji, technologii i komercjalizacji wyników B+R oraz rozwój działalności B+R w przedsiębiorstwach Poddziałanie 1.2.1 Wspieranie transferu wiedzy, innowacji, technologii i komercjalizacji wyników B+R oraz rozwój działalności B+R w przedsiębiorstwach".

Umowy określają zasady udzielenia przez Instytucję dofinansowania realizacji wskazanych poniżej projektów:

- projekt Carocelle "DELI-CAPS. Suplementy diety na bazie technologii Deligent™, z wysoko biodostępnymi i bioaktywnymi polifenolami oraz witaminami." - koszt całkowity ok. 5,8 mln zł i dofinansowanie w wysokości ok. 2,6 mln zł a okres kwalifikowalności kosztów dla projektu przypada na okres 08.09.2017 - 30.09.2020 r.;

- projekt MarMar "Opracowanie nowej generacji suplementu diety obniżającego i normalizującego poposiłkową glikemię i insulinemię oraz obniżającego wagę ciała." - koszt całkowity ok. 5,1 mln zł i dofinansowanie w wysokości ok. 2,2 mln zł a okres kwalifikowalności kosztów dla projektu przypada na okres: 08.09.2017 - 01.10.2020 r.;

- projekt Carocelle "DELI-EYE. Suplement diety w technologii Deligent™, chroniący narząd wzroku, dzięki wysoko biodostępnej i bioaktywnej luteinie, kwasom tłuszczowym (DHA), oraz antocyjanom." - koszt całkowity ok. 5,5 mln zł i dofinansowanie w wysokości ok. 2,7 mln zł a okres kwalifikowalności kosztów dla projektu przypada na okres 08.09.2017 - 30.09.2020 r.;

- projekt MarMar "Opracowanie nowego innowacyjnego suplementu diety o właściwościach modyfikowania składu flory bakteryjnej jelit, obniżania nadmiernej masy ciała i poprawy parametrów metabolicznych w formule bezpośredniego dostarczania do jelita grubego." - koszt całkowity ok. 4,9 mln zł i dofinansowanie w wysokości ok. 2,4 mln zł a okres kwalifikowalności kosztów dla projektu przypada na okres 08.09.2017 - 01.10.2020 r.

Spółki Zależne zobowiązały się do zapewnienia trwałości każdego z projektów przez okres 3 lat od dnia zakończenia ich realizacji.

W pozostałym zakresie postanowienia umów, w tym w odniesieniu do możliwości ich wypowiedzenia czy konieczności i formy ich zabezpieczenia przez Spółki Zależne, nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz