ADIUVO INVESTMENTS SA (6/2024) Informacja nt. publikacji przez Adiuvo Investments S.A. raportów rocznych za 2023 rok

30.04.2024, 23:29aktualizacja: 30.04.2024, 23:30

Raport bieżący 6/2024

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 3/2024 w sprawie terminów publikacji raportów okresowych w 2024 roku, Zarząd Adiuvo Investments S.A. [Spółka] informuje, że zgodnie z zaplanowaną datą w dniu 30 kwietnia 2024 r. nastąpi publikacja raportów rocznych Spółki za rok obrotowy 2023.

Jednocześnie Spółka informuje, że dane zaprezentowane w skonsolidowanym sprawozdaniu za 2023 rok nie obejmują danych spółki Biovo Techonologies Ltd. [Biovo], która podobnie jak w skonsolidowanym sprawozdaniu za 2022 rok z uwagi na utratę kontroli nie wchodziła w skład Grupy Adiuvo.

Niemniej jednak z uwagi na fakt, otrzymania tuż przed publikacją raportów rocznych zaleceń Komisji Nadzoru Finansowego m.in. odnoszących się do konieczności objęcia Biovo konsolidacją, skonsolidowane sprawozdanie finansowe zostanie przez Emitenta objęte w tym zakresie korektą. UKNF zalecił Emitentowi przy sporządzeniu skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2023 oraz śródrocznego skonsolidowanego sprawozdania za I kwartał 2024 r. skorygowanie danych prezentowanych jako porównawcze tj. za 2022 r. poprzez objęcie sprawozdania finansowego spółki Biovo za 2022 r. skonsolidowanym sprawozdaniem finansowym w związku ze sprawowaniem, w ocenie UKNF, kontroli nad Biovo przez cały 2022 i na dzień 31 grudnia 2022 r., a nie przez część roku 2022, jak przyjęto.

Powyższe wymaga od Spółki ponownej agregacji danych - w tym z udziałem Airway Medix S.A., jako podmiotu bezpośrednio konsolidującego Biovo i przygotowania uzupełnionego skonsolidowanego sprawozdania za 2023 r. co jednak obiektywnie nie było możliwe na dzień 30 kwietnia 2024 r. W związku z powyższym dane zaprezentowane w skonsolidowanym sprawozdaniu za 2023 rok nie obejmują danych spółki Biovo, niemniej jednak Spółka dokona zgodnie z zaleceniem UKNF korekty przedmiotowego sprawozdania jeszcze w maju br.

Jednocześnie Spółka informuje, że do publikacji niniejszego raportu nie otrzymała raportu z badania wraz z opinią biegłego, która zgodnie z wiedzą Spółki jest w toku finalizacji i zostanie opublikowany raportem uzupełniającym niezwłocznie po jego wpłynięciu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz