Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. wspiera transfer technologii dla MŚP

06.03.2020, 17:29aktualizacja: 06.03.2020, 17:29

W ramach prowadzonego projektu Sieć Otwartych Innowacji (SOI), agencja otwiera nowy konkurs na transfer technologii.

Coraz więcej przedsiębiorców sięga po dofinansowania europejskie, po to, aby zwiększyć konkurencyjność swojej firmy na rynku i unowocześnić system produktywności. Projekt SOI skierowany jest do przedsiębiorców z sektora MŚP, którzy chcą zainwestować środki w innowacje dla swojej firmy.

Nowy konkurs będzie kontynuacją poprzedniego, ale w udoskonalonej wersji. Przedsiębiorcy nadal będą mogli skorzystać z refinansowania zakupu wartości niematerialnych i prawnych, aż do 200000 euro.

Jakie zmiany wejdą w życie w projekcie SOI z dniem 1 kwietnia 2020r.?

Najkorzystniejszą zmianą dla przedsiębiorców MŚP będzie zwiększenie intensywności wsparcia w ramach pomocy de minimis – zmiana jest przede wszystkim atrakcyjna dla przedsiębiorców z województwa mazowieckiego (obecne dofinansowanie sięga do 35%) wzrośnie aż do 80% oraz 85% dla 15 pozostałych województw.

Ważną informacją jest także wprowadzenie minimalnej kwoty dofinansowania w wysokości 150 tyś. zł. Obecnie obowiązujące limity w Projekcie ARP S.A. to 100 tys. zł kosztów kwalifikowalnych.

„Zdajemy sobie sprawę z tego, że wprowadzenie minimalnej kwoty dofinansowania ograniczy liczbę składanych wniosków, ale należy zwrócić uwagę, na kompleksowość zmian. Przedsiębiorcy, którzy mogliby się czuć wykluczeni z Projektu SOI w wyniku wprowadzenia minimalnej kwoty dofinansowania będą mieli szansę skorzystania z pomocy de minimis ze znacznie zwiększoną intensywnością wsparcia” - mówi Bartosz Sokoliński, dyrektor Biura Rozwoju i Innowacji ARP S.A.

Kolejnym ułatwieniem w nowym konkursie będzie również zmiana dotycząca załącznika jakim jest część finansowa wniosku o powierzenie grantu. Załącznik jest bardziej przejrzysty, a jego wypełnianie powinno być bardziej intuicyjne dla przedsiębiorcy. Zmieni się także wniosek o grant – nadal składany w Informatycznym Systemie Obsługi Projektów (ISOP), ale formularz daje możliwość wstawienia większej ilości znaków, ma też bardziej szczegółowo opisane pola. Zmiany będą obowiązywać od 1 kwietnia 2020r.

Data publikacji 06.03.2020, 17:29
Źródło informacji Agencja Rozwoju Przemysłu