AGORA SA (13/2018) Aneks do umowy o limit kredytowy

18.05.2018, 15:59aktualizacja: 18.05.2018, 15:59

Raport bieżący 13/2018

Zarząd spółki Agora S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") w nawiązaniu do raportu 6/2017 z 25 maja 2017 r. w sprawie zawarcia przez Spółkę Umowy o Limit Kredytowy ("Umowa") z bankiem DNB Bank Polska Spółka Akcyjna ("Bank") informuje o podpisaniu w dniu dzisiejszym Aneksu nr 1 do powyższej Umowy ("Aneks nr 1").

Zgodnie z dotychczasowymi warunkami Umowy Spółka miała prawo do wykorzystania odnawialnej części limitu kredytowego w łącznej wysokości 110.000.000,00 zł do dnia 25 maja 2018 r.

Na mocy podpisanego Aneksu nr 1, Spółka, począwszy od dnia aktualizacji ustanowionych zabezpieczeń będzie dysponować limitem kredytowym w wysokości 110.000.000,00 zł, który może wykorzystać do dnia 23 maja 2019 r. na zasadach analogicznych jak określone w Umowie, o której Spółka informowała komunikatem bieżącym z dnia 25 maja 2017 r.

Limit Kredytowy oprocentowany jest stawką WIBOR dla jednomiesięcznych albo trzymiesięcznych depozytów w PLN powiększoną o marżę Banku. W przypadku niespłacenia w terminie określonym w Umowie części lub całości wierzytelności Banku obciąży on Spółkę odsetkami w wysokości stopy bazowej powiększonej o karne odsetki. Poza tym w Aneksie nr 1 nie występują postanowienia dotyczące kar umownych.

Utrzymane zostało zabezpieczenie spłaty Limitu Kredytu, wskazane w raporcie bieżącym nr 6/2017 z dnia 25 maja 2017 r. W związku z faktem, iż w marcu br. do grona spółek z grupy kapitałowej Spółki, objętych umową tzw. cash poolingu, zawartej z Bankiem, dołączyła spółka Agora Finanse Sp. z o.o., zabezpieczenie to rozszerzone zostało o poręczenie zobowiązań Agory S.A. z tytułu Umowy udzielone przez Agora Finanse sp. z o. o. w wysokości 202.500.000,00 zł.

W związku z powyższym, Agora Finanse Sp. z o.o. złożyła oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji do kwoty 202.500.000,00 zł z tytułu poręczenia zobowiązań Agory S.A. wynikających z Umowy, ustanowienia zastawu rejestrowego na wierzytelności z rachunku bankowego Agory Finanse Sp. z o.o. w Banku oraz na zbiorze praw o zmiennym składzie. W pozostałym zakresie, zakres zabezpieczenia Umowy, opisany w raporcie bieżącym 6/2017 z 25 maja 2017 r. pozostaje bez zmian.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. Urz. WE L 173 z 12.06.2014).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz