Alfa Romeo oczarowała Kraj Wschodzącego Słońca

06.04.2018, 13:36aktualizacja: 06.04.2018, 13:36

FCA Polska/Alfa Romeo na Konkursie Elegancji Kioto 2018 fot.1
Niezwykła 6C 2500 Super Sport Villa d'Este z 1951 roku zdobyła tytuł „Best of Show” w Konkursie Elegancji odbywającym się od 29 marca do 3 kwietnia br. w japońskim Kioto. Nagrodzona została również 6C 2500 Sport Berlinetta Touring (z 1939 roku) i 1900 Super Sprint Touring (z 1955 roku). Gościem honorowym występującym poza konkursem była niezwykle rzadka Alfa Romeo 1900 C52 Coupé Disco Volante (Latający spodek), należąca do kolekcji FCA Heritage. U boku tych rzadkich okazów z przeszłości pojawiła się nowoczesna Giulia Quadrifoglio oraz flota samochodów Giulia Veloce.

W Japonii zakończył się Konkurs Elegancji Kioto 2018, w ramach którego w dniach od 30 marca do 3 kwietnia br. zaprezentowano kilka znamienitych zabytkowych samochodów, pochodzących z trzech różnych kontynentów. Podczas imprezy goszczącej w siedemnastowiecznym zamku Nijo w Kioto, wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, triumfowała marka Alfa Romeo, wystawiając niezwykle rzadkie egzemplarze, należące do prywatnych kolekcjonerów.

Tytuł „Best of Show” przyznano modelowi 6C 2500 Super Sport Villa d'Este z 1951 roku, jednemu z trzydziestu sześciu egzemplarzy wyprodukowanych w latach 1949-1952 przez Carrozzeria Touring z Mediolanu.

Kolejne dwa zabytkowe modele Alfy Romeo odniosły również zwycięstwo w swoich klasach: 6C 2500 Sport Berlinetta Touring, należąca niegdyś do księcia Caetani z 1939 roku (w klasie Touring Early Italian) oraz 1900 Super Sprint Touring z 1955 roku (w klasie Touring Classic Italian 1952-1961). Wynik ten jest tym bardziej imponujący, jeśli weźmiemy pod uwagę, że dzięki trzem nagrodzonym samochodom zabytkowym spośród dwunastu startujących w konkursie, Alfa Romeo była najlepiej reprezentowaną marką wpisującą się w poczet zwycięzców.

To niezwykle ważne wydarzenie, zapoczątkowane w 2016 roku z inicjatywy artysty Hidemoto Kimura, było aktywnie wspierane przez markę Alfa Romeo oraz FCA Heritage - dział sprawujący pieczę i promujący dziedzictwo motoryzacyjne włoskich marek należących do Grupy FCA.

Poza konkursem, w japońskim pokazie wziął udział jedyny egzemplarz 1900 C52 Coupé, znany większości pod nazwą Disco Volante (Latający spodek) oraz nowoczesna Giulia Quadrifoglio, nowy wzorzec marki Alfa Romeo.

Eksponowana zwykle w Muzeum Alfy Romeo „Wehikuł czasu” w Arese koło Miediolanu, bezcenna Alfa 1900 C52 Coupé zawitała do Japonii w charakterze honorowego gościa wystawy, prezentując się na czerwonym dywanie wraz z pozostałymi trzema z ośmiu „nowoczesnych” egzemplarzy Disco Volante Coupé, stworzonych przez Carrozzeria Touring.

Po zakończeniu konkursu, zabytkowe samochody wyruszyły z Kioto malowniczym szlakiem w stronę Tokio, gdzie dotrą 8 kwietnia. Niezwykle cenny orszak zabytkowych aut eskortowany jest przez flotę Alf Romeo Giulia Veloce, udostępnioną organizatorom przez FCA Japan, sponsora imprezy. Jest to najlepszy sposób, by podkreślić nierozerwalną więź łączącą Alfy Romeo z przeszłości z tymi z aktualnej produkcji.

Data publikacji 06.04.2018, 13:36
Źródło informacji FCA Polska