Alfa Romeo Racing w 2019 roku kontynuuje współpracę z Tatianą Calderón, kierowcą testowym

05.03.2019, 12:26aktualizacja: 05.03.2019, 12:26

FCA Polska/Tatiana Calderón
Alfa Romeo Racing ma przyjemność ogłosić, że w 2019 roku zespół będzie kontynuował współpracę z Tatianą Calderón, która będzie kierowcą testowym.

Po swoim debiucie za kierownicą Formuły 1 w Meksyku w 2018 roku, kilka tygodni później Kolumbijka zakończyła kolejne pełne dwa dni testowe na torze Fiorano. Swoim zaangażowaniem Tatiana wywarła wrażenie na zespole, a w 2019 roku będzie ona pracowała nad rozwojem swoich umiejętności, pokonując wiele kilometrów za kierownicą samochodu Formuły 1.

„Mamy zaszczyt ogłosić, że będziemy kontynuowali naszą współpracę z Tatianą Calderón, jako kierowcą testowym. Zespół jest pod wrażeniem zaangażowania Tatiany, jej wytrwałości oraz umiejętności. Kiedy otrzymała szansę poprowadzenia bolidu Formuły 1, zaprezentowała dobre osiągi i udowodniła, że jest wartościowym członkiem ekipy. Wspólnie będziemy pracowali nad rozwojem umiejętności Tatiany w ramach projektu Alfa Romeo Racing” – powiedział Frédéric Vasseur, dyrektor zespołu Alfa Romeo Racing i dyrektor generalny Sauber Motorsport AG.

"Cieszę się, że mogę kontynuować współpracę z Alfą Romeo. Zespół wykonał fantastyczną pracę w ostatnich miesiącach, praca z tak doświadczonymi ludźmi jest zaszczytem. To oni stworzyli mi szansę jazdy samochodem F1 i cieszę się, że jestem częścią teamu. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wiele wspólnie osiągniemy. Chcę podziękować Frédericowi Vasseurowi i Alfa Romeo Racing, że we mnie uwierzyli i, że kontynuujemy tę podróż razem" - Tatiana Calderón, kierowca testowy Alfa Romeo Racing.

Marka Alfa Romeo

Od chwili swojego powstania w 1910 roku w Mediolanie, Alfa Romeo zaprojektowała i stworzyła jedne z najbardziej eleganckich i ekskluzywnych samochodów w historii motoryzacji. Tradycja ta jest ciągle żywa, dzięki wyjątkowemu i innowacyjnemu podejściu Alfy Romeo w projektowaniu samochodów. W każdej Alfie Romeo technologia i pasja wspólnie przyczyniają się do stworzenia prawdziwego dzieła sztuki: każdy detal jest istotny, design to doskonałe połączenie piękna i funkcjonalności z mechaniką i emocjami. Tchnąć nowego ducha w Alfę Romeo i wydobyć jej uniwersalny urok, to jeden z głównych celów, jaki przyświecał Grupie FCA. Postępując według ściśle określonej i wytyczonej strategii, marka tworzy nowy rozdział historii trwającej od ponad stu lat i ma przed sobą niezwykłą okazję, by w pełni wykorzystać swój potencjał. Dzisiaj Alfa Romeo jest autentyczną wizytówką tego, co najlepsze pod względem zasobów ludzkich, talentów i umiejętności technicznych Grupy. Najpierw, produkując Giulię a ostatnio Stelvio, Alfa Romeo stworzyła dwa modele, które w pełni oddają pierwotnego ducha marki oraz jej stylowy i rozpoznawalny charakter. Modele te są konkretnym wyrazem „mechaniki emocji” oraz doskonałym przykładem tego, czego oczekuje się od tak prestiżowej marki. Alfa Romeo podbija serca kolejnych pokoleń i zajmuje w pełni zasłużone miejsce jednej z najbardziej pożądanych na świecie marek Premium. Znów jest jednym z najważniejszych symboli włoskiej inżynierii i stylu, ikoną włoskiej doskonałości technicznej i kreatywności. Po ponad 30 latach nieobecności w Formule 1, w 2018 roku marka ogłosiła swój powrót do sportu w charakterze sponsora tytularnego zespołu Sauber F1.

Sauber Group

Na Grupę Sauber składają się trzy sektory: Sauber Motorsport AG, który zarządza zespołem Formuły 1; Sauber Engineering AG, skupiającym się na rozwoju prototypów i produkcji dodatków oraz Sauber Aerodynamik AG, przeprowadzającym testy na modelach w futurystycznym tunelu aerodynamicznym swojego zakładu, wprowadzając innowacje do sektora aerodynamiki. Firmy te ściśle współpracują w siedzibie głównej w Hinwil w Szwajcarii, by wykorzystać w przypadku wszystkich wewnętrznych i zewnętrznych projektów wiedzę ponad 450 pracowników.

Od momentu powstania firmy w 1970 roku, specjalne miejsce w sercu Saubera zarezerwowane było dla wyścigów. Od ponad 45 lat, ta nowatorska szwajcarska firma określa standardy projektowania, rozwoju i produkcji samochodów wyścigowych do mistrzostw, takich jak Formuła 1, DTM i WEC. Po swoim debiucie w Formule 1 w 1993 roku, Sauber Motorsport AG stworzył jeden z niewielu tradycyjnych prywatnych zespołów w tym sporcie. Po 25 latach wyścigów w Formule 1, w 2018 roku firma rozpoczęła długoterminową współpracę ze sponsorem tytularnym Alfą Romeo, biorąc udział w tegorocznych mistrzostwach w zespole Alfa Romeo Racing.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 05.03.2019, 12:26