Alians strategiczny pomiędzy Nets a Przelewy24 tworzy jednego z największych graczy na polskim rynku dostawców usług płatniczych – P24 DotCard

02.08.2019, 11:50aktualizacja: 02.08.2019, 11:50

Przelewy24
• Zarówno UOKiK, jak i KNF zaaprobowały połączenie sił Nets i Przelewy24.
<p>
<p>• Nowa grupa „P24 DotCard” skonsoliduje Przelewy24 i należące do Nets: Dotpay oraz eCard.
<p>• Klienci odniosą wiele korzyści z poszerzonej oferty usług i innowacji.
<p>• Wszystkie firmy w grupie „P24 DotCard” zachowają swoje marki.

Ballerup, Dania/Poznań, Polska – 02.08.2019. Alians strategiczny pomiędzy Nets, liderem rynku usług płatniczych w krajach nordyckich i regionie DACH (Niemcy, Austria, Szwajcaria) a serwisem Przelewy24, wiodącym dostawcą usług płatniczych w Polsce stał się faktem. Zarówno Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta, jak i Komisja Nadzoru Finansowego wydały zgody na jego zawarcie. Nowa polska grupa pod nazwą „P24 DotCard” zawiera w sobie serwisy: Przelewy24, Dotpay oraz eCard. Dwa ostatnie zostały nabyte przez Nets na początku bieżącego roku. P24 DotCard jest dzięki temu połączeniu jednym z największych dostawców usług płatniczych w Polsce. Większościowym, 51% udziałowcem w P24 DotCard jest Nets. Wszystkie serwisy zachowają swoje marki własne.

Bo Nilsson, prezes zarządu Nets Group, komentuje: „Wraz z uformowaniem nowej grupy spółek, rozwijamy i wzmacniamy naszą pozycję w Europie, a w szczególności w rejonie Polski. Połączenie sił i intensyfikacja współpracy pomiędzy markami Dotpay, eCard i Przelewy24 przyniesie im korzyści w postaci zwiększonej skali działania i lepszych możliwości szybkiego docierania do ciągle rozwijającego się rynku e-commerce. Z optymizmem myślę o rozwoju naszego biznesu oraz o umacnianiu naszej obecności w Polsce”.

Piotr Kurczewski, prezes zarządu PayPro S.A., właściciel serwisu Przelewy24, dodaje:„Dzięki wspólnej ofercie będziemy w stanie wzmocnić portfolio usług, a jako część grupy Nets, we współpracy ze wszystkimi jej członkami, dostaniemy możliwość usprawnienia prac nad innowacyjnym podejściem do rynku, na którym działamy”.

Piotr Kurczewski zachowa swoją dotychczasową funkcję prezesa zarządu w Przelewy24. Jest też akcjonariuszem z mniejszościowym (49%) pakietem udziałów w spółce P24 DotCard oraz członkiem Rady Nadzorczej, raportującym bezpośrednio do prezesa Rady Nadzorczej Roberta Hoffmanna, prezesa zarządu spółki Concardis (również w grupie Nets) oraz Head of Merchant Services w Nets Group.

„Nowy układ to świetna wiadomość dla naszych polskich klientów. P24 DotCard pozostaje polskim graczem lecz teraz będziemy grać na silniejszej pozycji, czerpiąc korzyści z wiedzy i doświadczenia spółki Nets – wiodącego pan europejskiego dostawcy usług płatniczych”, mówi Andrzej Budzik, prezes zarządu spółki P24 DotCard oraz spółek Dotpay oraz eCard. Andrzej Budzik raportuje bezpośrednio do Roberta Hoffmanna.

W grupie P24 DotCard w biurach w Poznaniu, Warszawie i Krakowie zatrudnionych jest ponad 200 osób.

Nets

W Nets postrzegamy łatwiejsze rozwiązania płatnicze jako fundament dla wzrostu i rozwoju – zarówno w biznesie, jak i w życiu społecznym. Grupa Nets zatrudnia 3 500 ludzi i pomaga setkom instytucji finansowych, a także setkom tysięcy mniejszych biznesów w Europie tworzyć lepsze jutro dla ich klientów poprzez dostarczanie stabilnych i bezpiecznych rozwiązań. Pracujemy by jutro było łatwiejsze od dziś.

Przelewy24

Przelewy24 to wiodący polski dostawca usług płatniczych dla branży e-commerce, oferujący partnerom kompleksowe, omni-channelowe rozwiązania płatnicze, dopasowane do najbardziej wymagających procesów biznesowych. Jako instytucja płatnicza, Przelewy24 zatrudniają ponad 120 osób, obsługując ponad 85 000 partnerów. Biuro spółki znajduje się w Poznaniu.

Dotpay/eCard

Dotpay oraz eCard są polskimi instytucjami płatniczymi, które razem dostarczają kompleksowe usługi płatnicze łącząc swoje umiejętności: dostawcy usług płatniczych oraz acquirera kartowego, oferując partnerom kompleksowe, omni-channelowe rozwiązania płatnicze, dopasowane do najbardziej wymagających procesów biznesowych. 15 lat doświadczenia i ponad 80 pracowników w biurach w Warszawie i Krakowie pozwala nam dostarczać profesjonalne usługi do ponad 30 000 partnerów we wszystkich segmentach rynku.

Kontakt dla mediów – Przelewy24

Magda Grablewska