ALTA SA informacja dotycząca wyroku Sądu przeciwko zarządowi spółki Modena Park Sp. z o.o. - Spółki Dłużniczki wobec ALTA SA

23.12.2014, 18:12aktualizacja: 23.12.2014, 18:12

Raport bieżący 27/2014

Zarząd ALTA S.A. powziął w dniu 23 grudnia 2014r. informację, że Sąd Okręgowy w Poznaniu, Wydział IX Gospodarczy oddalił powództwo ALTA S.A. przeciwko Yanivovi Meydan (Pozwany) - Prezesowi Zarządu Modena Park Sp. z o.o. (Dłużniczka wobec ALTA S.A.) na podstawie ast. 299 Kodeksu spółek handlowych. W ocenie Sądu ALTA S.A. nie doznała szkody w rozumieniu art. 299 k.s.h. Sąd stwierdził, że wniosek Zarządu Spółki Modena Park o ogłoszenie upadłości Spółki został złożony zbyt późno, biorąc pod uwagę sytuację Spółki - Dłużniczki. Sąd wskazał także, że nawet gdyby Pozwany złożył wniosek o upadłość Dłużniczki w czasie właściwym, ALTA S.A. nie uzyskałaby zaspokojenia. Powyższe wynikało z ustaleń biegłego, którego zdaniem wartość nieruchomości Spółki Modena w połowie roku 2009, była już na tyle niska, że nie pozwoliłaby na zaspokojenie ALTA S.A. (jako drugiego w kolejności wierzyciela hipotecznego).

Po otrzymaniu pisemnego uzasadnienia Zarząd ALTA S.A. podejmie dalsze decyzje.

Informacje dotyczące złożenia pozwu opublikowano raportem bieżącym 17/2012., informacje dotyczące wniosku o upadłość Dłużniczki raportami bieżącymi 42/2011 i 5/2012.

Wierzytelność Spółki Modena Park wobec ALTA S.A. stanowi drugą część ceny za nieruchomość objętą projektem Modena Park i wynosi ponad 30 mln zł. W poprzednich okresach sprawozdawczych kwota została w całości objęta odpisem aktualizującym.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra