APR Energy zapewnia zapasową generację energii w południowej Australii

01.08.2017, 13:29aktualizacja: 01.08.2017, 13:29

Mobilne elektrownie wejdą do użytku już za kilka tygodni.

JACKSONVILLE, Floryda, 1 sierpnia 2017 r. /PRNewswire/ - W ramach nowego kontraktu południowoaustralijska sieć SA Power Networks wykorzysta rozwiązania APR Energy w ostatniej linii obrony przed niedoborami energetycznymi na dużą skalę w południowej Australii. Nowe rozwiązania zapewnią do 276 MW dodatkowej energii w sieci przez wykorzystanie mobilnych turbin gazowych przyjaznych środowisku w dwóch elektrowniach. Zakłady mają zapewnić niezbędną stabilność energetyczną przed 1 grudnia 2017 r.

"APR Energy z przyjemnością zapewni zapasowe rozwiązania generacji energii dla domostw i przedsiębiorstw w południowej Australii - skomentował John Campion, przewodniczący w firmie APR Energy, która jest globalnym liderem w zakresie dostarczania szybkich rozwiązań energetycznych. - Zapewnienie szybkiego dostępu do niezbędnej energii elektrycznej mieszkańcom południowej Australii odegra ważną rolę w ograniczeniu ryzyka braku energii oraz zmniejszeniu konieczności ograniczania zużycia w szczytowych miesiącach letnich" - dodał.

Projekt APR Energy obejmie najnowszej generacji turbiny GE TM2500, które wyposażone są w zaawansowane rozwiązania branżowe w zakresie mobilnych turbin. Turbiny zostaną podłączone do sieci w południowej Australii w rozdzielniach w miejscowościach Edinburgh i Lonsdale. Projekt realizowany pod klucz obejmuje instalację, działanie i konserwację turbin, a także transformację z poziomu 11 kW do 66 kW.

"Jest to kolejny ważny krok na drodze południowej Australii do wzięcia przyszłości energetycznej obszaru w swoje ręce - skomentował premier Jay Weatherill. - To rozwiązanie zapewni długoterminowe awaryjne dostarczanie energii w południowej Australii przed zbliżającym się okresem letnim. Co ważne, rozwiązanie to zapewnia jeszcze większą możliwość generacji energii niż pierwotnie zakładano przy zachowaniu niższego poziomu zanieczyszczenia węglowego niż elektrownia Torrens Island w okolicy stolicy stanu Adelaide, która generuje energię z gazu ziemnego" - dodał.

Jest to już trzeci projekt firmy APR Energy w Australii, obok Horizon Power i Hydro Tasmania, które także opierają swoją działalność na mobilnych turbinach gazowych. Technologia turbin firmy APR Energy umożliwia szybkie wprowadzanie do użytku bloków energetycznych po pojawieniu się pierwszych sygnałów braku stabilności sieci. Turbiny wytwarzają o 94% mniej emisji NOx, znacznie mniej cząstek stałych i o 20% mniej hałasu niż silniki tłokowe Diesla, tak często spotykane na dzisiejszym rynku energetycznym. Dlatego też rozwiązania firmy zapewniają przyjazne środowisku rozwiązania w południowej Australii.

APR Energy

Firma APR Energy jest wiodącym na świecie dostawcą szybkiej energii z turbin mobilnych. Do tej pory firma wprowadziła do użytku turbiny o łącznej mocy ponad 3 000 MW w ponad 30 krajach. Nasze szybkie, elastyczne i kompleksowe rozwiązania umożliwiają klientom dostęp do niezawodnej energii elektrycznej tam i wtedy, kiedy jest potrzebna tak długo, jak jest konieczna. Łącząc najnowocześniejsze, wydajne energetycznie rozwiązania technologiczne z przodującą w branży wiedzą, nasze skalowalne elektrownie pod klucz zasilają miasta, kraje i branże na całym świecie, tak na rynkach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej firmy: www.aprenergy.com.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/540967/APR_Energy___Australia_plant.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/378597/apr_energy_logo.jpg

Źródło: APR Energy