ARCTIC PAPER SA (2/2024) Wstępne wyniki finansowe Spółki Arctic Paper S.A. i Grupy Kapitałowej za IV kwartał 2023 roku i za rok 2023 oraz rekomendacja w przedmiocie wypłaty dywidendy

15.02.2024, 17:20aktualizacja: 15.02.2024, 17:21

Raport bieżący z plikiem 2/2024

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd Arctic Paper S.A. ("Spółka", "Emitent") w związku z powzięciem w dniu dzisiejszym informacji o wartości wstępnych wybranych danych finansowych podaje do publicznej wiadomości wybrane wstępne wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Arctic Paper S.A.("Grupa") oraz Emitenta, za IV kwartał 2023 roku oraz 2023 rok:

Wyniki finansowe za IV kwartał 2023 roku:

Grupa Kapitałowa Arctic Paper S.A.:

- Skonsolidowane szacunkowe przychody ze sprzedaży wyniosły 825,9 mln zł,

- Skonsolidowany szacunkowy zysk netto wyniósł 35,6 mln zł

Arctic Paper S.A.

- Jednostkowe szacunkowe przychody ze sprzedaży wyniosły 4.1 mln zł

- Jednostkowy szacunkowy zysk netto wyniósł 79,2 mln zł

Wyniki finansowe za 2023 rok:

Grupa Kapitałowa Arctic Paper S.A.

- Skonsolidowane szacunkowe przychody ze sprzedaży wyniosły 3.549,2 mln zł,

- Skonsolidowany szacunkowy zysk netto wyniósł 272,4 mln zł

Arctic Paper S.A.

- Jednostkowe szacunkowe przychody ze sprzedaży wyniosły 196,5 mln zł,

- Jednostkowy szacunkowy zysk netto wyniósł 251,2 mln zł.

Szczegółowe wybrane wstępne skonsolidowane wyniki Grupy Kapitałowej Arctic Paper S.A. przedstawione zostały w załączniku do niniejszego raportu.

Szacunkowe wyniki, jakie Grupa i Spółka osiągnęła w roku 2023, który cechował się trudnymi warunkami rynkowymi są bardzo dobre. Wysoki poziom szacunkowego skonsolidowanego zysku wynika z maksymalizacji marży oraz osiągniętych efektywności kosztowych, w tym zbilansowanej polityki energetyczno-surowcowej Grupy. Wartym podkreślenia jest silny bilans, który stwarza możliwości kontynuacji realizacji strategii 4P.

Z kolei istotny wpływ na jednostkowy szacunkowy wynik netto za rok 2023 miało odwrócenie odpisu aktualizującego wartość udziałów w Arctic Paper Investment AB (spółki będącej jedynym udziałowcem Arctic Paper Grycksbo AB) na kwotę 80,2 mln zł.

W skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym wartość odpisu aktualizującego nie uległa zmianie z uwagi na różnice w księgowym ujęciu wartości aktywów tej jednostki na poziomie konsolidacji w stosunku do ich wartości księgowej na poziomie jednostkowym.

Powyższe wyniki finansowe stanowią szacunki uzyskane w trakcie przygotowywania sprawozdań finansowych za rok 2023. Ostateczne wyniki jednostkowe i skonsolidowane zostaną opublikowane w raporcie rocznym i mogą, w ograniczonym stopniu, odbiegać od powyżej przedstawionych wielkości.

Publikacja jednostkowego raportu rocznego Spółki za rok 2023, jak i skonsolidowanego raportu rocznego Grupy Kapitałowej Arctic Paper S.A. za 2023 rok wraz z opiniami biegłego rewidenta, nastąpi w dniu 4 kwietnia 2023 roku.

Zarząd Spółki biorąc pod uwagę wstępne wyniki finansowe Spółki i Grupy Kapitałowej Arctic Paper S.A. za 2023 rok, w dniu dzisiejszym podjął decyzję, że będzie rekomendował Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Spółki wypłatę dywidendy z zysku netto Emitenta za 2023 rok w wysokości 1,00 złotych (słownie: jeden złoty) brutto na akcję.

Ostateczną rekomendację dotyczącą podziału zysku netto za 2023 rok Zarząd przedstawi Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu po publikacji raportu rocznego Spółki za rok 2023 rok, co nastąpi w dniu 4 kwietnia 2024 roku. Rekomendacja Zarządu zostanie poddana ocenie Rady Nadzorczej Spółki.

Podstawa prawna przekazania raportu:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i Dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz